Mikola: ellátási zavarokat okozhat a jelenlegi helyzet

Infostart
2006. július 6. 05:40
Az orvosokkal kötött vállalkozói szerződések átmeneti fenntartását szorgalmazta az Országgyulés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke. Mikola István szerint a jelenlegi helyzet ellátási zavarokat okozhat.

Mikola István az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: a színlelt szerződések felmondása veszélyezteti a betegellátás biztonságát, ezért - szerinte - a jogi helyzet megfelelő rendezéséig biztosítani kellene az eddigi munkavégzési keretek folytatását.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a megyei kórházak igazgatói értekezlete tárgyalásokra szólította fel az Egészségügyi Minisztériumot a probléma megoldása érdekében.

Mikola István úgy véli: a tárcának hamarosan ki kell dolgoznia az új szabályozást, mert ellátási zavarokat okozhat a jelenlegi helyzet, elsősorban azokon a területeken, ahol már korábban is orvoshiány volt.

A nagy kórházakat terheli a finanszírozási korlát

A szakpolitikus szerint szintén nagy gondokat okozhat az az új szabályozás, amelynek alapján egy bizonyos korlát felett már nem kapnak térítést a betegek ellátásáért a kórházak.

Azzal Mikola István is egyetért, hogy csak azokat kellene kórházban ellátni, akiknek a betegsége ezt valóban indokolja, és ha lehet, inkább a családorvosi, illetve a járóbeteg-ellátás keretében kellene elérni a teljes gyógyulást. Az ellenzéki politikus szerint azonban ez az intézkedés nem jelent megoldást.

A kis kórházak még feljebb tolhatják a megyei kórházakba, országos intézetekbe azokat a betegeket, akiknek a kezelését már nem finanszírozza az OEP, de a nagy intézmények már nem tudják tovább küldeni a létszám feletti beteget. Náluk jelent majd igazi gondot az új intézkedés - mutatott rá Mikola István.

Új megállapodás kell a gyógyszertámogatásokról

A Fidesz szakpolitikusa szerint a gyógyszertámogatás terén is rendet kellene tenni, jelenleg ugyanis kaotikus a helyzet. Mikola István azt mondta: még soha nem volt akkora túllépés a gyógyszerkasszánál, mint a mostani 60 milliárd forint.

A megoldást egy új megállapodás jelentené a gyógyszergyártókkal és a többi gyógyszerpiaci szereplővel - vélekedett az ellenzéki politikus. Mikola István szerint nem csak általában a gyógyszerárak kordában tartásáról, hanem a generikus gyógyszerek árának leszorításáról is meg kellene állapodni.

A generikus gyógyszerek aránytalanul drágák

Mikola István szerint ugyanis a generikus - azaz a lejárt szabadalmú - gyógyszerek azért nem elég elterjedtek Magyarországon, mert majdnem annyiba kerülnek, mint a szabadalmi védelem alatt álló gyógyszerek.

Ennek pedig az az oka - tette hozzá az ellenzéki szakpolitikus - hogy aránytalanul magas haszonréssel dolgoznak a gyártók. Míg a generikus gyógyszerek Németországban 40 százalékos, Nagy-Britanniában pedig 16 százalékos profitot hoznak, addig ma Magyarországon ez 80 százalék - mutatott rá Mikola István.