Demszky egyedül is dönthet

Infostart
2006. július 6. 16:44
A fővárosi Fidesz-frakció szerint a város vezetése szabálytalanul próbál stratégiai részvényeket eladni, hogy a költségvetés lyukait betömje. Wintermantel Zsolt frakcióvezető-helyettes elmondta: attól tartanak, hogy a választás után szembesülnek csak Budapest valós anyagi helyzetével, addigra pedig már felborulhat a város büdzséje.

A főváros közgyűlése csaknem 5 milliárd forintnyi stratégiai részvényt sorolt át, és tett eladhatóvá. Ezek között vannak a többi mellett a Díjbeszedő Rt., a Budapesti Erőmű Rt., valamint a Magyar Telekom és a BorsodChem részvényei.

Wintermantel Zsolt elmondta: a közgyűlés arról is határozott, hogy ezek eladásáról a főpolgármester egy személyben dönthet.

Ez azonban a fideszes politikus szerint ellentétes a már meglévő szabályokkal.

Az önkormányzat vagyonrendelete szerint ugyanis 1 milliárd forintos értékhatár alatt a tulajdonosi bizottság, 1 milliárd forint felett pedig a közgyűlés dönthet a részvényeladásról.

A Fidesz ezért arra szólítja fel a főpolgármestert, hogy amíg a rendeleteket nem hangolják össze, ne adjon el az értékpapírokból.
Az ellenzéki párt az értékesítéssel sem ért egyet. Attól fél, hogy ugyanaz a helyzet áll elő, mint az országgyűlési választások után - a város valós anyagi helyzetét csak a jelenlegi városvezetés újraválasztása után ismeri meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást