Van-e vége az alagútnak?

InfoRádió / MTI
2006. július 5. 12:13
Érezhetően csökkent a magyar lakosság bizalmi indexe a kormány tervezett egyensúlyteremtő intézkedéseinek hatására. Az Ecostat legfrissebb felmérése szerint 4,4 százalékpontos csökkenés után az index értéke 42,9 százalék.

Ezt megelőzően, a mutató 2003 óta folyamatosan emelkedett. Korábban a saját helyzetüket elég sokan bizonytalanul látták, e háztartások bizalma most jelentősen romlott.

A háztartások - anyagi helyzetük kivételével - az összevont index valamennyi elemére az eddigieknél lényegesen kedvezőtlenebb értékelést adtak. Legnagyobb mértékben az inflációtól való félelem nőtt.

Az Ecostat hasonló tendenciával számol a következő negyedévben is, amikor véglegesen tisztázódnak a program jövedelemcsökkentő intézkedései, valamint a kompenzációk köre és mértéke.

A háztartások átlagos havi nettó jövedelme 2006 második negyedévében - bevallásuk szerint - 167.647 forint volt, az egy főre jutó nettó jövedelem átlaga meghaladta a 65.000 forintot.

Mindkét összeg magasabb az előző negyedévi értéknél, a háztartások anyagi helyzete tehát érzékelhetően javult - összegzi az Ecostat.