Még két hónap karantén

Infostart
2006. július 5. 16:57
Augusztus végéig meghosszabbította az Európai Unió a madárinfluenzával kapcsolatos magyarországi intézkedések érvényességét. Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese szerint az illetékesek azért döntöttek így, mert még a közelmúltban is jeleztek megbetegedéseket Dél-Magyarországról.

Az eredetileg július 9-ig érvényben lévő madárinfluenzával kapcsolatos intézkedések az Európai Unió döntése alapján immár augusztus 31-ig mindenképpen érvényben maradnak - derült ki Bognár Lajos szavaiból.

A főállatorvos helyettese szerint ez többek között azt jelenti, hogy a korábban kijelölt zónán belül továbbra is zárt helyen kell tartani az állatokat, tilos a védőkörzetekből ki- és beszállítani élő állatot, a védőkörzetből származó állatok húsát kötelező hőkezelt termékbe bedolgozni, és érvényben marad a Csongrád és Bács-Kiskun megye területére vonatkozó vadászati tilalom is.

Az intézkedéseket akkor lehet majd feloldani, ha 21 napon át egyetlen megbetegedést sem észlelnek. Három hét ugyanis a madárinfluenza lappangási ideje.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást