"A fer nem az emberek törvénye lesz"

Infostart
2006. július 5. 04:52
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint szervezetük hatására még módosulhat a fejlesztési részhozzájárulás bevezetéséről szóló törvény. A HÖOK közgyűlése július 10-e után dönt a tandíj támogatásáról vagy elutasításáról.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Rektori Konferencia támogatja a fejlesztési részhozzájárulás (fer) bevezetését, a HÖOK elnöke elmondta: Magyarországon 72 rektor van, viszont 420 ezer hallgató, így a rektorok szava nem döntő ebben a kérdésben.

A rektorok minden bizonnyal végtelen mennyiségű pénzt el tudnának költeni intézményeik fejlesztésére; mégis, a rektorok nyilatkozata olya, mintha egy kórház igazgatója a fizetős egészségügy mellett állna ki - vont párhuzamot Ekler Gergely.

A hallgatói érdekképviseleti vezető elutasította azt az érvet, hogy a fer bevezetése elősegítené a minőségi felsőoktatás megteremtését, hozzátéve: a költségtérítéses képzési forma bevezetése sem javított a minőségen.

Ekler Gergely úgy vélte: ha elfogadják a fer bevezetéséről szóló törvényt, akkor az a kormány és a rektorok törvénye lesz, nem pedig a hallgatók és a társadalom törvénye.

A HÖOK elnöke leszögezte: nem támogatják a fer bevezetését, és minden eszközzel tiltakozni fognak ellene.

A hallgatói szervezet július 10-éig vár a döntéssel, megvárják a kormány felsőoktatással kapcsolatos elképzeléseinek ismertetését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást