Mikola: alkotmányellenes helyzet az egészségügyben

InfoRádió / MTI
2006. július 4. 17:30
Az egészségügyben olyan helyzet kezd kialakulni, amely veszélyezteti a betegellátást - jelentette ki az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke.

Mikola István arra hívta fel a figyelmet, hogy egy július 1-jétől hatályba lépett kormányrendelet-módosítás a 2005-ös bázis 95 százalékában szabta meg a fekvőbeteg-ellátásért kapható maximális térítést, nehéz helyzetbe hozva az egészségügyi intézményeket.

Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere hozzátette: ez azt jelenti, hogy egy kórház csak annyi beteget láthat el, amennyi a fix ágyszáma, és ha ezt kihasználja, akkor kapja meg az előző évi térítés 95 százalékát.

A kórház a volumenkorlát felett nem láthat el beteget, ha mégis megteszi, nem kap érte térítési díjat - hangsúlyozta Mikola István.

Mikola István szerint az intézkedés különösen a megyei kórházakat, az országos intézményeket és az egyetemi klinikákat érinti érzékenyen.

Alkotmányellenes helyzet?

Az egészségügyben olyan helyzet kezd kialakulni, amely alapvetően veszélyezteti a betegek ellátását, a gyógyulás esélyét, és ezzel alkotmányellenes helyzetet eredményez - vélekedett a politikus.

Az egészségügyi bizottság alelnöke bírálta a vizitdíj bevezetésére vonatkozó kormányzati elképzeléseket, és arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan nem mennek majd el orvoshoz, mert nem tudják kifizetni a díjat.

Mikola István jelezte: a Fidesz nem támogatja a több biztosítós modell bevezetését sem, mert szerintük a biztosítók közötti verseny nem a betegekért, hanem a fiatal, gazdag embereként folyik majd.

Kökény: muszáj betartani

A vizitdíj bevezetését valóban mérlegeli a kormány, de még előterjesztés nem született - mondta Kökény Mihály szocialista politikus az InfoRádiónak.

Az egészségügyi bizottság elnöke szerint jelenleg nagyon szabados az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele, és ennek ésszerűvé tételének lehet az egyik eszköze a vizitdíj vagy a részleges térítési díj.

A korábbi egészségügyi miniszter elismerte, hogy a kampányidőszakban a vizitdíj nem szerepelt napirenden, de a kormányprogram készítésének folyamatában napirendre került.

Kökény Mihály a volumenkorlátozásról azt mondta, hogy nem jelent nagy megterhelést a kórházak számára.

Az előirányzatokat muszáj betartani, mert nincs a költségvetésben forrása ahhoz, hogy a rendre túlteljesített tételeket finanszírozzák - tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kökény Mihály a vizitdíjról és a volumenkorlátozásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást