Magyar ember nem kockáztat

Infostart
2006. július 4. 17:54
Magyarországon inkább a biztonságos állampapírokba mintsem a rizikósnak tartott részvényekbe fektetnek az emberek - derült ki a GFK Piackutató intézet felméréséből. A nemzetközi felmérés alapján a legtöbb pénzügyi kockázatot az amerikaiak vállalják.

A GfK az Európai Unió országaiban és az Egyesült Államokban hasonlított össze: hol mibe fektetnek szívesen az emberek. Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója szerint a korábbi évekhez hasonlóan most is jelentős különbségeket találtak.

A magyarok például kifejezetten kockázatkerülőek: a rövid lejáratú betéteket és az életbiztosításokat kedvelik leginkább. Részvényekbe, vagy részvény alapú befektetési alapokba összesen csak a lakosság 5 százaléka fektetett.

Bár Nyugat-Európában is előnyben részesítik a kockázatkerülőbb befektetései formákat, ott már 21 százalék azok aránya, akik részvényekben, vagy részvény alapú befektetési alapokban tartják pénzüket.

Az európaitól teljesen eltérő képet mutat az Egyesült Államok, ahol nagyobb mértékben vállalnak kockázatot az emberek: összesen 36 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy részvényekbe, vagy részvény alapú befektetési alapokba fektette megtakarított pénzét.

Tovább él a tendencia

A kockázatkerülés Kozák Ákos szerint nem kifejezetten kelet-európai jellegzetesség.

Magyarországon a vásárlóerőt és az ország gazdasági teljesítményét alapul véve lehetne nagyobb is a részvénytulajdonlás, de a pénzügyi kultúra, vagy valamilyen "fogyasztói pszichés dolog" miatt Magyarországon az elmúlt évek inkább a fogyasztásról szóltak, mint a megtakarításról - hangsúlyozta a GfK Hungária igazgatója.

Kozák Ákos szerint az elmúlt 5 évben rendszeresen elkészített felmérés azt mutatja: ez a magyarországi tendencia tartja magát, változásra utaló jeleket nemigen látni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást