Egységes parlamenti támogatás az afganisztáni missziónak

Infostart
2006. július 4. 11:40
A honvédelmi miniszter szeptemberben Afganisztánba utazik, hogy a Magyarország által vállalt tartományi újjáépítési csoport októberi átvétele előtt tájékozódjon a feladatokról. Közben az Országgyűlés Külügyi Bizottsága egyhangúlag támogatta a magyar szerepvállalást.

Szekeres Imre, a Katonai Felderítő Hivatal attaséértekezletén közölte: a látogatással szeretné jelezni a kormány azon szándékát, hogy teljes mértékben felelősséget vállal ezért a döntésért.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a kormány álláspontja szerint egy döntően civil feladatról van szó, amelyhez a Magyar Honvédség garantálja a biztonságot.

A kormány múlt héten döntött arról, hogy Magyarország átveszi Hollandiától egy tartományi újjáépítési csoport működtetését.

Az áttelepülés már július végén megkezdődik, a parancsnoki átadás-átvétel októberben lesz, a tényleges tevékenység pedig jövő áprilisban indul.

Egységes támogatás

Az Országgyűlés Külügyi Bizottsága egyhangúlag támogatta a magyar szerepvállalást.

Göncz Kinga külügyminiszter közölte: Magyarország két évre vállalta el az észak-afganisztáni újjáépítési csoport vezetését az ország "relatív legkevésbé kockázatos" részén.

Hozzátette: Afganisztánban annyi magyar katona lesz majd két évig, mint amennyien jelenleg is ott tartózkodnak, csak egy helyre koncentrálják őket.