Kevesen kérték a kisebbségi névjegyzékbe vételüket

InfoRádió / MTI
2006. július 3. 06:30
Az Országos Választási Iroda adatai szerint eddig 79 ezer választó kérte kisebbségi névjegyzékbe vételét; ez kevesebb mint 18 százaléka a 2001. évi népszámláláson magukat nemzetiségnek vallóknak.

A tizenhárom, Magyarországon bejegyzett kisebbséghez tartozók július 15-éig kérhetik a települési jegyzőnél a jegyzékbe vételt. A kisebbségi választói névjegyzékek nem nyilvánosak, és azok nem is vásárolhatók meg.

A múlt évi törvénymódosítás óta most első alkalommal állítanak össze kisebbségi névjegyzéket.

A kisebbségi önkormányzati választásokat a helyi választási bizottságok írják ki, ha egy adott nemzetiség névjegyzékében legalább harmincan szerepelnek.

Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az őszi kisebbségi választás nem tekinthető nemzetiségi népszámlálásnak.

Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az elmúlt héten a választási rendszer súlyos kritikájaként értékelte az őszi kisebbségi önkormányzati választásra jelentkezők alacsony arányát és már a törvény múlt évi módosításakor jelezte: nem tartja jónak az új rendszert.