Csontvelő-átültetés: több kisgyermek életét menthetik meg

Infostart
2006. július 3. 05:44
Magyarországon évente 50-70 gyermeken végeznek csontvelő-átültetést, és mintegy hetven százalékuk meggyógyul a betegségből - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Szent László Kórház osztályvezető főorvosa. Július elején megkezdődik a kórház Déméter-házának építése, amely szolgáltatásaival elősegítheti a csontvelő-átültetésen átesett gyermekek felépülését.

A Szent László Kórház osztályvezető főorvosa elmondta: a csontvelőbetegségben, immunhiányban szenvedő gyermekeknél a csontvelő-átültetés az egyetlen sikerrel kecsegtető kezelési mód; az átültetésen átesett gyerekek 60-70 százaléka meggyógyul.

Magyarországon évente 50-70 gyereknél végeznek ilyen beavatkozást, túlnyomórészt a Szent László Kórházban.

Az átültetés igen komoly beavatkozás, tartós kórházi kezelést és steril körülményeket igényel, és nagyon fontos a szülők jelenléte, ezt mindenképpen biztosítani kell a gyógyuláshoz - hangsúlyozta Kriván Gergely.

Többen kaphatnak esélyt

A szülők jelenlétét is megkönnyíti a kórház területén kialakítandó, Déméter-háznak elnevezett épület, ahova a szülőkön kívül azok a gyermekek kerülnek, akiknek már nincs szükségük a kórházi kezelésre, de még fokozott felügyeletet igényelnek.

Náluk az immunrendszer működése még nem állt helyre teljes mértékben; így a kórház közelében kell lenniük - magyarázta a főorvos.

Az apartmanház mintegy 50 millió forintos költségét a Szent László Õssejt Alapítvány gyűjtötte össze; és december elejére készül el.

Kriván Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy ha kevesebb kórházi ágyat foglalnak az akut ellátásra nem szoruló gyerekek, akkor ezeken az ágyakra új betegek kerülhetnek, így többen kaphatnak esélyt a gyógyulásra, az életre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást