A betegforgalom korlátozására kényszerítik a kórházakat?

Infostart
2006. július 3. 12:03
Alkotmánybírósághoz fordulnak várhatóan a megyei kórházak, mivel súlyos alkotmányossági problémát látnak abban, hogy az állam júliustól nem finanszírozza teljes egészében a betegellátást, miközben további forrásokat von el - hangzott el Győrben a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház tájékoztatóján. Az új szabályozás értelmében a kórházak idén csak a tavalyi teljesítményüknek megfelelő finanszírozás 95 százalékát kapják meg.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház vezetője szerint a betegforgalom korlátozására kényszerítik az intézményt a külső hatások, azaz a kormányintézkedések.

A júliustól hatályos finanszírozási kormányrendelet értelmében ugyanis az egészségügyi intézményeknek csak a tavalyi teljesítményük 95 százalékát fizeti ki az egészségbiztosító. Ha ennél több beteget fogad a kórház, akkor a vizsgálatok árát az intézménynek magának kell állnia.

Az intézkedések a győri megyei kórház számára vélhetően azzal a következménnyel járnak, hogy az ellátási területen kívüli betegeket csak térítés ellenében tudják majd ellátni, pedig a kórház jelenleg is kiemelkedő szerepet vállal a régió betegeinek ellátásában.

Hosszabbak lesznek a várólisták

Tavaly például a hatvanezer fekvőbeteg 15 százaléka a kórház ellátási területén kívülről érkezett. Számolnak azzal a kedvezőtlen következménnyel is, hogy nőni fognak a várólisták az alulfinanszírozott területeken.

A túlélés érdekében a győri fekvőbeteg intézmény már eddig is számos intézkedést hozott. Mostanáig már háromszázzal csökkentették az alkalmazottak létszámát, a következő hónapokban pedig további 72 dolgozótól válnak meg. Emellett kiszervezik a takarítást, az őrző-védő rendszert és az élelmezést.

A főigazgató szerint a megyei kórházak az új finanszírozási rendszer visszásságai miatt várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordulnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást