Többet kereshetnek a középfokú végzettségűek, kérdés: meddig?

InfoRádió / MTI
2006. július 1. 13:49
Az eddig minimálbért kereső középfokú végzettségűek és szakképzettek júliustól többet kereshetnek, ha munkakörükhöz szükséges a középfokú végzettség. Egy kormányrendelet értelmében szombattól ugyanis minimálisan 65.700, illetve 68.800 forintra kell emelni fizetésüket.

A szociális és munkaügyi minisztérium szóvivője, Srancz Edit az InfoRádióban azt mondta, hogy azok a munkavállalók kerülnek ebbe a körbe, akiknek a munkaköréhez szükséges a középfokú végzettség.

Ez a fizetés-növekedés a tárca tavaly májusi kimutatása szerint körülbelül 350 ezer munkavállalót érint. A két évnél kevesebb gyakorlati idővel rendelkezők számára 65.700, a többieknek pedig 68.800 forint júliustól a garantált bérminimum.

Jövőre tovább emelkedhet

Ez a két összeg a most 62.500 forintos kötelező legkisebb minimálbér körülbelül 105, illetve 110 százaléka. A tavaly novemberben megkötött bérmegállapodás alapján 2007-ben és 2008-ben a garantált bérminimum tovább emelkedik (előbb 110 és 115, majd 120 és 125 százalékra) a középfokú végzettségűek körében.

Srancz Edit elmondta, hogy első körben a szakszervezethez fordulhatnak azok, akik a kormányrendelettel ellentétben nem kapják meg a megemelt összeget.

A munkaadók a jövőbeni emeléseket már nem tudják vállalni

Az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldalának soros elnöke, Zs. Szőke Zoltán az InfoRádióban elmondta, hogy a júliustól életbe lépő változtatásokat tudomásul veszik, de az Új egyensúly program intézkedései miatt a jövő évre tervezett emeléseket már nem tudják vállalni, ezért tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal és a szakszervezetekkel.

Zs. Szőke Zoltán nem zárta ki, hogy a jövő évben elbocsátások lesznek, ha nem sikerül megállapodniuk a változtatásokról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Srancz Edit
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Zs. Szõke Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást