Nem gyászolnak a köztisztviselők?

InfoRádió / MTI
2006. július 1. 15:34
Nem gyásznap a köztisztviselők napja, hiszen a köztisztviselők többségének tapasztalatára számít a kormány a közigazgatás reformja során - mondta Lamperth Mónika szombaton Egerben. Az államigazgatástól 14 ezer dolgozót terveznek elbocsátani.

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter ugyanakkor azzal egyetértett, hogy az alkalom a köztisztviselői szolidaritást is jelképezi, hiszen a szolidaritás fontos eleme a reformnak.

Lamperth Mónika erről a köztisztviselői nap központi ünnepségén beszélt. A Népszabadság szombati száma azzal az értesüléssel harangozta be a rendezvényt, hogy az ünnepségen résztvevők többsége - a közigazgatásban tervezett létszámcsökkentés miatt - a fekete gyászszalagot, illetve a szolidaritást kifejező kék szalagot visel majd.

Az Magyar Távirati Iroda tudósítója ugyanakkor a helyszínen azt tapasztalta, hogy az ünnepség több száz résztvevője közül senki nem viselt semmilyen szalagot.

A korábbi bejelentések szerint a minisztériumoktól 1500, a tárcák háttérintézményeitől és területi szerveitől 12500 alkalmazottat bocsátanak el. Lamperth Mónika most azt mondta: az állam ügyel arra, hogy a leépítések során senki ne kerüljön kilátástalan helyzetbe. A tárca vezetője szerint ez az év végéig a központi igazgatásban 1700, országszerte pedig még 10-12 ezer embert érint.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy a túlburjánzott közigazgatás mára akadályává vált az ország fejlődésének. Ez Lamperth Mónika szerint nem a köztisztviselők, hanem az egymás követő kormányzatok felelőssége, de az átalakítás nem odázható tovább.