Alkotmányos aggályok az újfajta tandíjjal szemben

Infostart
2006. július 1. 08:56
Az Országos Szülői Szervezetek Egyeztető Fóruma alkotmányossági kérdésnek tekinti az új tandíjat, a fejlesztési részhozzájárulást. A felsőoktatási intézmény ugyanis szabadon határozhatja meg, milyen paraméterek alapján ad ösztöndíjat a hallgatók 15 százalékának.

A szülők azt kifogásolják, hogy az oktatási kormányzat a velük való egyeztetés nélkül vezeti be azt a fejlesztési részhozzájárulást, amelyet az esetek 90 százalékában nem a gyerekeik, a diákok, hanem ők fizetnek be.

Az Országos Szülői Szervezetek Egyeztető Fórumának elnöke aggályosnak tartja, hogy az egyik hallgató szülei fizetik ki a másik hallgató tanítási költségeit, ráadásul a tanév végén még át is tehetik a gyerekét a költségtérítéses képzésbe.

Novák János az InfoRádiónak azt mondta: az egyetem vagy főiskola szabadon határozhatja meg, milyen paraméterek alapján ad ösztöndíjat a hallgatók 15 százalékának, és milyen alapon zúdítja rá a költségtérítéses képzés gondjait más családokra.

A fer vázlatosan

A fejlesztési részhozzájárulás (fer) az alapképzésben évi 105 ezer, a mesterképzésben 150 ezer forint; ettől az intézmények plusz-mínusz ötven százalékkal eltérhetnek. Így az alapképzésben havonta minimum 4.375, maximum 13.125 forintot kell fizetni.

A fejlesztési részhozzájárlás a 2007/2008-as tanévtől lép életbe, fizetniük a 2007-ben beiratkozottaknak kell, 2008-tól, első évük tanulmányi eredményétől függően.

A hallgatók közül a legeredményesebb 15 százalék fizetési mentességet, illetve tanulmányi ösztöndíjat kap.

A részhozzájárulás megfizetése alól mentesülnek a doktori képzésben részt vevők, az első felsőfokú szakképzést megszerzők, a halmozottan hátrányos helyzetűek.

Újdonság, hogy hiába vesznek fel valakit államilag finanszírozott képzésre, ha nem teljesít félévente legalább 30 kreditet, kikerül az államilag finanszírozott oktatásból.

A rendszer fordítva is működik: ha valakit költségtérítéses képzésre vesznek fel, de kiemelkedően teljesít, átkerülhet államilag finanszírozott képzésre.