Ökológiai katasztrófa Tolna megyében

Infostart
2006. június 30. 15:44
Legalább 100 millió mézelő méh pusztult el a Tolna megyei Németkéren a hét elején végzett helikopteres permetezés során. A szakemberek szerint kisebb ökológiai katasztrófa történt.

A Tolna Megyei Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádióban elmondta: a méhészek hétfőn vették azt észre, hogy egyre jobban ürülnek a kaptárak.

Negyven méhészetet, kétezer méhcsaládot ért kisebb-nagyobb kár, ezer méhcsalád teljesen, a királynőkkel együtt elpusztult - tette hozzá Nagyernyei Attila.

A szakember szerint a méhészeket mintegy 50-80 millió forintos kár érte, erre való tekintettel a rendőrség azonnal megkezdte a nyomozást.

Ismeretlen gép és vegyszer

A méhészeti egyesület elnöke közölte: a bajt okozó permetezést egy bejelentés nélküli helikopter végezte, ugyanakkor a szemtanúknak köszönhetően ismert a gép kinézete; a vegyszer laboratóriumi azonosítása pedig folyamatban van.

Nem csak a méhészeket ért károkról van szó, kisebb ökológiai katasztrófa történt; sok méhész beszámolt arról, hogy rengeteg hasznos rovart és lepkét látott vergődni - hangsúlyozta Nagyernyei Attila.

Az egyesületi vezető kiemelte azt is, hogy a vegyszer emberekre is veszélyes, a mérgezett területről visszatérő méhek csípése hatalmas kiütéseket okozott a méhészek kezén és lábán, amelyekről kórházi lelet is készült.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást