Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Németh: feltételeket kell szabni a szlovák kormánynak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németh Zsolt fideszes politikus szerint a magyar külpolitikának nem kellene megvárnia, milyen lépéseket tesz a szlovák kormány, hanem már előre meg kellene határoznia egy esetleges együttműködés előfeltételeit. Az országgyűlés külügyi és határon túli bizottságának ellenzéki elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: függővé kell tenni a magyar kormány hozzáállását a felvidéki magyarok, a Magyar Koalíció Pártja véleményétől és akaratától.

Németh Zsolt szerint a szlovák választások után olyan szalonképtelen emberek által irányított politikai erők is szerepet kaptak a kormányban, amelyek szélsőségesebb véleményeket képviselnek, mint azok, akiket az európai politikusok, politikai szereplők radikális véleményük miatt elutasítanak.

Egyértelmű jelzéseket kell adni a magyar politikának a szlovák kormány irányában, hogy elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ilyen szellemiség, ilyen politikai irányvonal kormányra kerülhessen a 21. század európai uniójában.

Számítson a felvidéki magyarok véleménye

"Meggyőződésem, hogy Jan Slota ma messze szalonképtelenebb politikus Európában mint Le Pen" - hangsúlyozta a fideszes politikus, hozzátéve: egy ilyen helyzetben előre meg kell határozni az alapvető előfeltételeit egy együttműködésnek.

Németh Zsolt szerint függővé kell tenni a magyar kormány hozzáállását a felvidéki magyarok, illetve a Magyar Koalíció Pártjának véleményétől és akaratától.

Nem szabad szembe menni az EU Oroszország-politikájával

Ha valami kivehető a Gyurcsány-kormány, illetve Gyurcsány Ferenc külpolitikai elgondolásából, akkor az egyetlen dolog az orosz orientáció felerősödése - vélekedett Németh Zsolt, a kormány külpolitikájáról szólva.

Az ellenzéki politikus hozzátette: való igaz, hogy a magyar-orosz kapcsolatok figyelmet érdemelnek, de nagyon vigyázni kell arra, hogy Magyarország ne menjen szembe a NATO, illetve az Európai Unió Oroszország-politikájával szemben.

A Bush látogatás jó lehetőséget adott

Németh Zsolt szerint George Bush budapesti látogatásával sikerült a nemzetközi közvélemény figyelmét az 56-os évfordulóra ráirányítani.

"Ebből a startból a magyar diplomáciának egy fantasztikus 50. évfordulót lehet megvalósítania" - fogalmazott a külügyi bizottság elnöke.