Fókuszban az időskori vakság

Infostart
2006. június 30. 12:45
Elvész az arcfelismerés képessége, szürkéssé, maszatossá válnak a színek, az egyenes vonalakat pedig görbének látja a beteg - a makula degeneráció nevű szembetegség, amely az első számú oka az időskori vakságnak, fél millió embert érint Magyarországon. Társadalmi szervezetek, orvosok és magáncégek most felvilágosító kampányt indítottak a betegség megelőzésére.

A szem éleslátásért felelős területének visszafordíthatatlan károsodása van, akinél hónapok alatt nagyfokú látásromlást okoz, de olyan is van, akinek hosszú éveken keresztül egy viszonylag használható látása marad - mondta az InfoRádiónak Daróczi János szemész szakorvos.

A betegség már 50 éves korban jelentkezhet, gyakorisága ebben a korban 2-3 százalék. Ez azonban jelentősen megemelkedik a 60-on felüliek között, akiknek 30 százalékánál megfigyelhető a betegség.

A szakember szerint a makula degeneráció kialakulásában szerepet játszik a magas koleszterinszint, nagyon erős ultraibolya sugárzás, és a dohányzás is, amelynek következtében romlik az éleslátásért felelős makula vérellátása.

A legveszélyeztetettebbek azok, akik sok időt töltenek a szabadban - ők ugyanis nagyobb mértékű ultraibolya sugárzásnak vannak kitéve - és világos színű a szemük. Náluk ugyanis kisebb a szem pigment tartalma. Mivel a pigmentnek szűrő szerepe van, a kék és a zöld szemnél nagyobb az ultraibolya károsodás.

A kezelésekkel szerencsés esetben egy kis mértékű javulást el lehet érni, de általában annyit tudnak elérni velük, hogy ne, vagy csak kis mértékben romoljon tovább a még megmaradt látás - derült ki Daróczi János szavaiból.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást