eur:
394.72
usd:
370.66
bux:
65398.23
2024. április 19. péntek Emma

Az oroszok átvertek minket

A sárospataki református kollégium könyvtárának Oroszországból hazahozott könyvei, igen rossz állapotban kerültek vissza Magyarországra, holott a magyar állam 400 ezer dollár ellentételezést fizetett a Lenin könyvtárnak a karbantartásért - tudta meg az InfoRádió.

Az orosz restitúciós törvény értelmében kifizetett összeg fedezte elviekben a több évtizedes tárolás és karbantartás kiadásait.

Dienes Dénes, a sárospataki könyvtár igazgatója az InfoRádióban elmondta: a könyveket nem restaurálták Oroszországban, emiatt igen rossz állapotban vannak.

Magyarország nem csak a törvényben előírt 400 ezer dollárt adta a sárospataki kötetekért cserébe. Önkéntes hozzájárulásként a magyar fél elvégeztette a kötetek digitalizálását is, ami körülbelül 25 ezer dollárba került. Ezen kívül a MOL Rt. közel egymillió dollárt adományozott két orosz múzeum helyreállításához.

Sárospataki Református Kollégium Könyvtárának 136 kötete február 21-én érkezett Magyarországra. A '90-es évek végén magyar szakértők 172 kötetet tartalmazó dokumentációt adtak át az orosz félnek.

A Nyizsnyij Novgorod-i könyvtárban 146 kötetet azonosítottak. A még Oroszországban lévő kötetek visszaadásáról folyó tárgyalások az InfoRádió értesülései szerint lelassultak, így nem tudni, hogy mi lesz a további 26 kötet sorsa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×