eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

"Árnyékállam épül Gyurcsány vezetésével"

A parlament nem tudja ellenőrizni az uniós pénzek felhasználását, a kormányfő pedig árnyékállamot hoz létre - mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese az InfoRádiónak. Az MSZP ezzel szeben állítja: az uniós források felhasználására kialakított intézményrendszer megfelelő parlamenti kontroll mellett működik.

A legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kijelentette: az ország számára nem volt sikertörténet az első Nemzeti Fejlesztési Terv, és az új kormányzati struktúra sem segíti az uniós források hatékonyabb felhasználását.

Pelczné Gáll Ildikó szerint a struktúra változásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség létrejöttével tovább centralizálódik az intézményrendszer, olyannyira, hogy egy kontrollálatlan árnyékállam jön létre, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezetésével.

A fideszes politikus elismerte, hogy áttételesen, a kormányon keresztül beszámoltathatja a parlament a fejlesztési ügynökséget, de szerinte közvetlen, szoros ellenőrzésnek kellene működnie a nemzeti fejlesztési terv elkészítése, és a pénzek felhasználása felett.

MSZP: a kontroll létezik

Az MSZP frakcióvezető-helyettese az InfoRádióban kijelentette: a Fidesz feltételezéseivel szemben az uniós források felhasználására kialakított intézményrendszer az alkotmányos keretek között, megfelelő parlamenti kontroll mellett működik, és ez a jövőben sem változik.

Másfél évvel ezelőtt minden régióban létrejöttek azok a fejlesztési csoportok, amelyekben szakemberek, önkormányzati vezetők és a pártok képviselői is résztvettek az előkészítő munkában - idézte fel Varju László.

A politikus hozzátette: ennek eredményeképpen alakultak ki azok a régiós projektek, amelyeket az Új Magyarország programban megvalósítanak.

Varju László szerint a parlament bizottságai tökéletesen alkalmasak az ellenőrző szerepre; a Nemzeti Fejlesztési Terv végleges változatát pedig a parlament is tárgyalja majd.

Az átalakítások azt a célt szolgálják, hogy az eddigieknél hatékonyabb és átláthatóbb legyen a döntési mechanizmus - hangsúlyozta az MSZP frakcióvezető-helyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×