Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A cukorbetegek miatt összeomlana az ellátás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha Magyarországon minden cukorbetegséget felfedeznének az orvosok, az az ellátás összeomlását eredményezné - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem I-es Belklinikájának szakorvosa. Tabák Ádám diabetológus azután nyilatkozott, hogy az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az elmúlt fél év alatt 22 ezer ember 17,5 százalékánál mért magas vércukor szintet.

Magyarországon a szakemberek a lakosság 10 százalékát gondolják cukorbetegnek, de pontos adatok nincsenek a diabéteszesek számáról, mivel sok ember esetében nem is fedezik fel a betegséget.

"Azok, akik ezzel foglalkoznak, azt szokták mondani, hogy nagy szerencse, hogy nem szűrjük a lakosságot, mert akkor az egészségügy biztosan nem tudná ellátni azt a rengeteg beteget, akik megjelennének hirtelen az ellátásban" - jegyezte meg Tabák Ádám.

Diéta és egy kis fogyás

A diabetológus szakember szerint a valódi megoldás a már gyerekkorban elkezdett megelőzés, illetve a lakosság évenkénti szűrése lenne. Ez utóbbit azonban megvalósíthatatlannak nevezte.

A diabéteszesek felét kitevő tünetmentes betegek nagy részének nem is kellene túl sok mindent tennie: diétával és egy kis fogyással valószínűleg gyógyszer nélkül is kezelhető lenne betegségük - hívta fel a figyelmet Tabák Ádám.

A szakember szerint gyakran a szem-, vese-, vagy szívprobléma kapcsán merül fel a cukorbetegség lehetősége. "Akiknél azt hisszük, hogy időben felfedeztük, azoknál is már valószínűleg néhány éve jelen van a cukorbetegség" - tette hozzá Tabák Ádám.