eur:
395.06
usd:
366.08
bux:
65206.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A cukorbetegek miatt összeomlana az ellátás

Ha Magyarországon minden cukorbetegséget felfedeznének az orvosok, az az ellátás összeomlását eredményezné - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem I-es Belklinikájának szakorvosa. Tabák Ádám diabetológus azután nyilatkozott, hogy az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az elmúlt fél év alatt 22 ezer ember 17,5 százalékánál mért magas vércukor szintet.

Magyarországon a szakemberek a lakosság 10 százalékát gondolják cukorbetegnek, de pontos adatok nincsenek a diabéteszesek számáról, mivel sok ember esetében nem is fedezik fel a betegséget.

"Azok, akik ezzel foglalkoznak, azt szokták mondani, hogy nagy szerencse, hogy nem szűrjük a lakosságot, mert akkor az egészségügy biztosan nem tudná ellátni azt a rengeteg beteget, akik megjelennének hirtelen az ellátásban" - jegyezte meg Tabák Ádám.

Diéta és egy kis fogyás

A diabetológus szakember szerint a valódi megoldás a már gyerekkorban elkezdett megelőzés, illetve a lakosság évenkénti szűrése lenne. Ez utóbbit azonban megvalósíthatatlannak nevezte.

A diabéteszesek felét kitevő tünetmentes betegek nagy részének nem is kellene túl sok mindent tennie: diétával és egy kis fogyással valószínűleg gyógyszer nélkül is kezelhető lenne betegségük - hívta fel a figyelmet Tabák Ádám.

A szakember szerint gyakran a szem-, vese-, vagy szívprobléma kapcsán merül fel a cukorbetegség lehetősége. "Akiknél azt hisszük, hogy időben felfedeztük, azoknál is már valószínűleg néhány éve jelen van a cukorbetegség" - tette hozzá Tabák Ádám.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×