Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem rögzítették írásban Demszky főpolgármester-jelöltségét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Demszky Gábor főpolgármester csak aláíróként szerepel az MSZP és az SZDSZ budapesti együttműködéséről szóló szerződésben. Az InfoRádió birtokába került kétoldalas dokumentumban nem jelentik ki, hogy ő a koalíció főpolgármester-jelöltje.
Lakos: Demszky a jelölt, Tarlós nehéz ellenfél

Demszky Gábor neve valóban nem szerepel a koalíciós pártok közötti együttműködési megállapodásban, de ettől függetlenül ő a közös főpolgármester-jelölt - jelentette ki az InfoRádió megkeresésére az SZDSZ budapesti elnöke. Lakos Imre közölte, hogy a szerződés a személyi kérdések helyett a közös kampány és a remélt választási győzelem feladatait összegzi. Demszky Gábor jelöltségéről azonban mindkét párt legfelső döntéshozó testülete döntött - emelte ki a fővárosi pártvezető.

"Nehéz ellenfél" - mondta Lakos Imre, amikor az InfoRádió Tarlós Istvánról, a Fidesz és szövetségesei által támogatott független főpolgármester-jelöltről kérdezte. Az SZDSZ-es politikus szerint Tarlós István kiváló polgármester, azonban nem független jelölt. Hozzátette: Demszky Gábor eddigi kihívói közül Tarlós István az, "akinek a legtöbb köze van az önkormányzatokhoz".

Demszky hiányzik a megállapodásból

A megállapodás rögtön az első mondatban leszögezi, hogy a két párt Budapest közös vezetésére készül.

Az MSZP és az SZDSZ hat munkacsoporttal vág neki az őszi önkormányzati választásnak. Az egyik ilyen testületnek az lesz a feladata, hogy egyeztesse a Podmaniczky, a Sikeres Budapestért és az Új Magyarország című programokat.

A második munkacsoport azt vizsgálja, hogy az egyensúlyteremtő intézkedéseknek milyen hatása lesz a fővárosra, míg a harmadik meghatározza a közigazgatási reform budapesti teendőit.

A megállapodás nagy hangsúlyt fektet a fővárosi és a kerületi önkormányzatok viszonyának rendezésére, ami azért fontos, mert ellenlábasai szerint Demszky Gábor ezen a téren nyújtotta a leggyengébb teljesítményt.

Úgy tűnik, nincs rendben minden azzal sem, ahogyan az MSZP és az SZDSZ eddig egyeztetett a főváros irányítása során, mert a megállapodás ezen a téren is előrelépést sürget, sőt erre a célra is lesz egy külön munkacsoport.

Szintúgy külön testületet hoz létre az MSZP és az SZDSZ a kerületi egyeztetések elősegítésére, bár a szöveg utal arra, hogy a fővárosi önkormányzati rendszert alapjaiban meg kell változatni.

Egy hatodik munkacsoport lesz a felelős a kampány összehangolásáért, amelynek várható témái is ott sorakoznak a megállapodásban.

Ilyen az Aquincumi-híd, a ferihegyi gyorsvasút, az elővárosi vasút, az 1-es és 3-as villamos vonalának meghosszabbítása, valamint a Közraktár, a Gázgyár, a Moszkva-tér és a gyógyfürdők fejlesztése, illetve a Budapest Szíve program továbbvitele.

Az MSZP és az SZDSZ az együttműködésről szóló dokumentum szerint arra törekszik, hogy minél több kerületben közös jelöltet indítson.

A megállapodást Hiller István, az MSZP elnöke és Kuncze Gábor, az SZDSZ vezetője mellett aláírta Molnár Gyula, a szocialisták budapesti elnöke, Demszky Gábor főpolgármester és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.