Kormányellenes demonstrációsorozat balról és jobbról

Infostart
2006. június 28. 08:15
Elszomorító, hogy ugyanaz a nemzedék másodszor él meg egy megrázkódtatással és szenvedésekkel járó kiigazítást - írja Kornai János a Népszabadságban. A közgazdászprofesszor szerint szükség van a megszorító csomag megvalósítására, de azt is megjegyzi: tartózkodni kellene az olyan kijelentésektől, miszerint a már bejelentett csomag most elegendő a kiigazításhoz.
Egyensúly, növekedés, reform

Elszomorító, hogy ugyanaz a nemzedék másodszor él meg egy megrázkódtatással és szenvedésekkel járó kiigazítást - írja Kornai János a Népszabadságban. A közgazdászprofesszor hozzáteszi: ahogy 1995-ben, a Bokros-csomag bejelentése után, most ismét kijelentheti, a program alapgondolataival egyetért, és - az ország érdekében - szükségesnek tartja a megvalósításukat.

A szakember szerint a kiigazítás során rugalmasságra van szükség, hiszen a siker néha kompromisszumokat is követel. "Tartózkodni kellene az olyan kijelentésektől, miszerint a már bejelentett csomag most elegendő a kiigazításhoz; ennél többre biztos nem lesz szükség. Hátha mégiscsak szükség lesz további fájdalmas intézkedésekre?... Az eltökéltséget nem azon méri majd az ország lakossága, a pénzügyi világ és végső soron a történelem, hogy a kiigazítási program 50 vagy 100 tervezett rendszabályát valóban bevezették-e. A teljes és erős hitelességet csak a végeredmény szerezheti meg" - írja Kornai János.

A Balatonnál bottal ütik a haltolvajok nyomát

Nem csak vízben, halban is gazdag a Balaton - írja a Magyar Nemzet a siófoki székhelyű Balatoni Halászati Rt. horgászturisztikai vezetőjére hivatkozva. A sporthorgászok mellett azonban megjelentek a haltolvaj bandák is.

Tavaly több mint huszonöt kilométer hosszú hálót hagytak maguk után a halrabló bandák, amelyek becslések szerint egymilliárd forint értékű halat emeltek ki nagyüzemi módszerrel a Balatonból. A Balatoni Halászati Rt. halőrei tehetetlenek a korszerű eszközökkel és nemegyszer fegyverrel is felszerelkezett bandákkal szemben, amelyek többsége nem Balaton környéki.

Tüntetésdömping a kormány ellen

Az Index arról számol be, hogy az Igazság Napja néven egy hét múlva kormányellenes demonstrációsorozat indul a Parlament előtt. Az akciót a Jobbinfo szerkesztője szervezi, aki aláírásgyűjtést is indított a Gyurcsány-csomag ellen.

A négynapos rendezvényt egy szakszervezeti tiltakozás követi. A Fidesz távol tartja magát a megszorítások ellen szervezett akcióktól, csupán a miniszterelnök szavahihetőségét megkérdőjelező kommunikációval erősíti a demonstrációkat.

Mire kell majd kamatadót fizetni?

A Portfolio.hu arra keresi a választ: mire kell majd kamatadót fizetni? A dolgok jelenlegi állása a szerint az adó mértéke szeptember elsejétől húsz százalék lesz, és nemcsak a klasszikus értelemben vett kamatot, hanem a befektetési jegyekben realizált árfolyamnyereséget is sújtja majd.

Ám a törvénytervezet sokhelyütt nem egyértelmű, valamint várhatóan több módosító indítvány is érinti majd a kezdeményezést.

Szállodai visszaesés várható

A Napi Gazdaság cikke szerint jó nyári szezonra, 70 százalék feletti kihasználtságra számítanak a hazai gyógy- és wellness-szállodák, de a megszorítások már az ősszel jelentősen visszavethetik az éppen emelkedésnek indult forgalmukat.

Akad olyan üzemeltető, amely emiatt már a megtervezett beruházását is visszafogja.

Elnézik a korrupciót a kormányok

A Világgazdaság azt írja, hogy Magyarország élen jár a vállalatok külföldön elkövetett korrupciós ügyeinek feltárásában. Legalábbis ez derült ki a Transparency International értékeléséből.

Magyarországon az elmúlt években majdnem kéttucatszor emeltek vádat olyan ügyekben, amelyekben vállalatokat külföldi állami, önkormányzati tisztviselők lefizetésével vádoltak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást