Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Áfa-emelés: a kormány nem enged

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány nem fogadta el az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlását az áfa emelésével kapcsolatban, hanem továbbra is a 15 százalékos kulcs 20 százalékra emelését tervezi.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára kedden még azt mondta: a kormány számára elfogadható az OÉT ajánlása, hogy ne a 15 százalékos áfa-kulcsot emeljék 20 százalékra, hanem a 15 százalékost 17-re, valamint a 20 százalékos kulcsot 23 százalékra változtassák.

Ezzel szemben szerdán a kormány az eredeti javaslat támogatása mellett döntött, és továbbra is a középső áfa-kulcs 5 százalékpontos emelését támogatja - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.

A szocialista párt által delegált miniszterek szerint elfogadható lett volna az OÉT ajánlása, az egykulcsos adórendszert szorgalmazó SZDSZ elvi okokból elvetette a felső áfa-kulcs emelését, ezért marad az eredeti javaslat - mondta el Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Ennek következtében marad a munkavállalói járulék 1,5 százalékra emelése is, szemben a kedden elhangzottakkal, miszerint ez a közteher maradt volna 1 százalék.

Gyurcsány: egyeztetés vagy diktátum

Gyurcsány Ferenc internetes naplójában nem csak azt jegyezte meg, hogy Katona Tamás pontatlanul fogalmazott, hanem azt is, "hogy milyen vegyes érzelmekkel fogadják (...), hogy a kormány eredeti elképzeléseitől eltérő álláspont elfogadására is hajlik (...). Mintha a kompromisszum hiba lenne, mintha nem az lenne az egyeztetések értelme, hogy az eredeti álláspontok némileg módosulhatnak. Mit kapnánk akkor, hogyha nem egyeztetés lenne az, amit csinálunk, hanem körömszakadtáig való ragaszkodás a saját álláspontunkhoz, ha úgy tetszik diktátum."

"Sokunknak - nyilván nekem is, meg nekünk is - tanulni kell még ezt a világot, hogy ne tévesszük össze a politikai kompromisszumkészséget és a rugalmasságot a bizonytalansággal vagy a kapkodással."