"Pozitív értelemben vett rend" kell Budapesten

Infostart
2006. június 27. 06:47
A főváros nem azért van, hogy az egyik vagy a másik oldalé legyen. Minket arra szerződtettek, hogy Budapest problémáit megoldjuk, működtessük, üzemeltessük ezt a várost - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tarlós István.

A Fidesz főpolgármester-jelöltje, Tarlós István szerint nagyon rossz üzenet a budapestieknek, hogy Demszky Gábor, a főváros jelenlegi vezetője úgy nyilatkozott: a legfontosabb cél, legyőzni Orbán Viktor Fidesz-elnök jelöltjét.

Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában ezt azzal indokolta, hogy "megint nem Budapest praktikus problémái járnak a főpolgármester úr fejében, hanem az a politikai fóbia, ami Budapesten már egy teljesen értelmetlen megosztottsághoz és szembenálláshoz vezetett".

"Jaj, Istenem, Orbán Viktor jelöltjét kell legyőzni! Hát a főváros nem azért van, hogy az egyik vagy a másik oldalé legyen. Minket arra szerződtettek, hogy Budapest pragmatikus problémáit megoldjuk, működtessük, üzemeltessük ezt a várost" - jelentette ki.

A főpolgármester-jelölt kifogásolta az MDF magatartását is, amely hosszú ideig támogatta őt, de most úgy találja, hogy túl közel került a Fideszhez.

"Mondja ezt egy olyan párt, amelyik az Orbán-kormány miniszterét jelölte főpolgármesternek" - mondta Tarlós István, hozzátéve, hogy Katona Kálmán, az MDF jelöltje "egyebet sem tesz, mint tíz éve csúszkál a Fidesz és az MDF között".

A jelenlegi óbudai polgármester leszögezte: Budapest működtetésének szempontjából a legfontosabbnak azt tartja, hogy a jelenlegi politikai alapokról szakmai alapokra kell helyezni a városvezetést.

Túlpolitizált a fővárosi önkormányzat. Az ellenzéki javaslatokat tárgyalás nélkül söprik le az asztalról, és Demszky Gábornak állandó egyeztetési problémái vannak a koalíciós partnerével is - mondta.

Tarlós István emlékeztetett arra, hogy az ország hatodik legnagyobb önkormányzatát vezeti hosszú évek óta, és Óbudán sikerült elérnie a különböző politikai erők együttműködését.

"Ha ezt az ország egyik legnagyobb önkormányzatánál meg lehetett valósítani, akkor meg lehet valósítani a fővárosban is" -fűzte hozzá.

Konkrét elképezései közül kiemelte "a pozitív értelemben vett rend" megteremtését Budapesten.

"Ennek az a lényege, hogy nem szabad összekeverni az egyébként nagyon kellemes liberalizmust az anarchiával és a rendetlenséggel. Lehetetlen fenntartani ezeket a szeméthegyeket. Lehet imádni a kutyákat, de nem kötelező a kutyapiszkot is imádni mellette. Nem kötelező eltűrni ezt az abszolút eklektikus, szörnyű plakáterdőt, a még szörnyűbb grafittiket és a kezelhetetlen hajléktalanproblémát" - jelentette ki Tarlós István.

A főpolgármester-jelölt elmondta: nem tud azonosulni azzal a nézettel, miszerint az lenne a humánus és a liberális, ha hagynák "a hajléktalanokat békésen meghalni, ahogy nekik tetszik".

Megfelelő módon biztosítani kell három alapszolgáltatást számukra: a szállást, az étkezést, valamint az orvosi és a gyógyszerellátást. Ha ez megtörtént, akkor rendeletileg tiltani kell bizonyos dolgokat, például, hogy "ellepjék a város legfrekventáltabb pontjait vagy parkjait, lehetetlenné téve azok rendeltetésszerű használatát" - közölte Tarlós István.

A jelölt szerint a kutyapiszok eltüntetése az utcákról nem bonyolult kérdés.

"Kezdem azzal, hogy vannak bizonyos eszközök, olcsó, primitív eszközök, mint a fóliakesztyű, meg a zacskók, meg a gyűjtőhelyek. Ez tényleg nem kerül túl sok pénzbe. Aztán, és itt már akár analóg módon lehetne rendezni a szemét ügyét is, nagyon fájlalom és hiányolom az azonnal érvényesíthető, nagy összegű bírságok lehetőségét" - mondta a Fidesz főpolgármester-jelöltje.

Tarlós István elmondta: együttműködést ajánl a baloldalnak, mert a város jobb működtetése mellett azt lehet remélni, hogy így a két nagy párt rávehető a kétharmados törvények némelyikének a módosítására.

A felszíni tömegközlekedés kapcsán közölte: a körgyűrűnek meg kell épülnie, de nem mindegy, hogy milyen nyomvonalon.

Amíg meg nem épül, addig nem igazán lehet hozzányúlni a teherautó-forgalom szabályozásához. Ez az egyik legalapvetőbb probléma. Lehetetlen a parkolási helyzet is Budapesten. Addig nem várható el az emberektől, hogy átszálljanak a tömegközlekedési eszközökre, amíg nincsenek őrzött P+R parkolók - mondta Tarlós István.

Hozzátette: a parkolási rendszert egységesíteni kell Budapesten, mert addig fennmarad a mai kaotikus állapot.

Tarlós István arra a kérdésre, hogy kit látna szívesen a III. kerület polgármesteri székében, azt mondta: pártállástól függetlenül több alkalmas jelölt is van a posztra, de értékrendjében Bús Balázs áll hozzá a legközelebb.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tarlós István a fõvárosi önkormányzat és a kerületek viszonyáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tarlós István a hajléktalanokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást