Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kuncze a rádióból értesült az áfaemelésről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Szabad Demokraták Szövetsége nem tudott az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén bejelentett áfaemelésről - mondta a párt elnöke.

Erről nem volt kormánydöntés - jelentette ki Kuncze Gábor.

Hozzátette: az áfaemelése ellentétes az SZDSZ adófilozófiájával.

A javasolt változtatás következményeit meg kell vizsgálni, a liberális pártnak ebben az ügyben még ki kell alakítania álláspontját - mondta az SZDSZ elnöke.

A pártelnök előzetesen annyit mondott, hogy a 20 százalékos áfakulcs 23-ra emelésnek feltehetően erőteljes inflációs hatásai lehetnek, a 15 százalékos áfakulcs 17 százalékra emelése pedig az alacsony jövedelműek esetében pozitívum, mert kevésbé terheli meg őket.

"Érzésem szerint ez a kettő együtt több költségvetési bevételt jelent egyébként, mint a 15-ről 20 százalékra történő emelés" - jegyezte meg.

Véleménye szerint jobban meg kellett volna gondolni azt a lépést, amikor az áfakulcsot 25 százalékról 20 százalékra csökkentették, és felidézte, hogy akkor ő maga is ezt javasolta.

A liberális párt elnöke elmondta: az új áfakulcsokról szóló bejelentést a rádióban hallotta, arról korábban, így például a múlt hétvégi kétnapos balatonőszödi kormányülésen nem volt szó.

"Nem tartom elfogadhatónak, hogy a koalíciós partner elnökeként rádióhírekből értesüljek fontos kormányzati döntésekről, miközben persze kormányülésen ezek a döntések még nem szerepeltek napirenden" - fogalmazott, hozzátéve, hogy persze lehet így is kormányozni, de szerinte ez egy rossz módszer.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén jelentette be: a kormány elfogadja, hogy a 15 százalékos áfakulcs 17, a 20 százalékos pedig 23 százalékra emelkedjen.