eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Befellegzik a képviselői pluszjövedelmeknek?

A képviselői összeférhetetlenség szabályainak módosítása azt a célt szolgálja, hogy az országgyűlési és az európai parlamenti képviselők az állami szférában egyáltalán ne végezhessenek gazdasági tevékenységet. Ezt az igazságügyi és rendészeti miniszter mondta a törvénymódosítás általános vitájának expozéjában a Parlamentben.

Petrétei József hozzátette: a változtatás a tulajdoni arányra tekintet nélkül kizárja, hogy a képviselő állami, vagy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságban vezető tisztségviselő, vagy felügyelőbizottsági tag legyen.

Hangsúlyozta: ugyancsak tilos lenne ezeknek a tisztségek az ellátása olyan gazdasági társaságban, amelyet állami, vagy önkormányzati tulajdonban lévő cég alapított.

Petrétei József azt mondta: képviselő szintén nem tölthet be vezető tisztséget privatizált szervezetben, vagy ez által alapított gazdasági társaságban, a magánosítástól számított két évig.

Géczi József Alajos, az MSZP vezérszónoka helyesnek nevezte az összeférhetetlenségi szabályok megváltoztatását, de úgy vélte: a tiltások mellett egy "érdekeltségi nyilatkozatot" tehetnének a képviselők.

Szűcs Lajos, a Fidesz képviselője szerint nem életszerű a szigorú tiltó szabályok bevezetése.

Úgy vélte: elegendő lenne, ha a képviselők és hozzátartozóik nyilvánosságra hoznák az említett szervezetekben betöltött tisztségeiket, valamint nyilatkoznának a kapott állami és uniós támogatásokról.

Fodor Gábor (SZDSZ) azt mondta: az előterjesztésben szereplőnél is szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokra van szükség.

"Megengedhetetlen, hogy önkormányzati képviselők és polgármesterek parlamenti képviselők legyenek" - jelentette ki.

Firtl Mátyás (KDNP) elfogadhatónak nevezte az előterjesztést.

Herényi Károly, az MDF vezérszónoka is támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×