Szonda Ipsos: vezet a Fidesz, szkeptikusak az emberek

Infostart
2006. június 26. 10:02
Gyengültek a kormánypártok és vezet a Fidesz a Szonda Ipsos június második felében végzett felmérése szerint. Ha most lennének a választások, a Fideszre a megkérdezettek 30, az MSZP-re 28, az MDF-re 3, az SZDSZ-re 2, a KDNP-re és a MIÉP-re 1-1 százaléka voksolna. Az ország jelenlegi irányát szkeptikusan látók aránya 39-ről 59 százalékra nőtt.

A Fidesz a legnépszerűbb politikai erő az egyre inkább elbizonytalanodó, szkeptikus magyar választók körében - összegezhető a Szonda Ipsos közvéleménykutató legújabb felmérése.

A június 16 és 23 között 1.500 fős mintán készített felmérés szerint, ha most lennének a választások, a Fideszre a választókorú megkérdezettek 30 százaléka, az MSZP-re 28 százaléka szavazna, az MDF-re 3, az SZDSZ-re 2 százalékuk, míg a KDNP-re és a MIÉP-re 1-1 százalékuk adná a voksát. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 46, az MSZP 42 százalékon áll, míg az SZDSZ jelenleg az aktív szavazók 3 százalékára számíthat.

Egyre szkeptikusabb választók

Érdekesség, hogy 1996 óta először fordul elő, hogy az MDF megelőzi a szabad demokratákat. A megszorító gazdasági lépések bejelentése és az azt megelőző találgatások megváltoztatták a pártok közötti erőviszonyokat.

Ennek egyik jele, hogy 39-ről 59 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az ország nem jó irányba halad. A gazdasági megszorítások a kormánypártok népszerűségvesztésével és szavazóinak tanácstalanságával jártak együtt.

A hatalmon lévő pártok csökkenő támogatottságából adódó politikai hasznot nem teljesen tudta a maga javára fordítani az ellenzék, hiszen az MSZP-től elpártoló szavazók (6 százalék) közül csak két százalék pártolt át a Fideszhez.

Csökkenő koalíciós szavazói remények

Kisebb lett az MSZP-sek aktivitási szintje (78 százalékról 73 százalékra esett vissza), és veszni látszik belőlük az önbizalom (a májusi 92 százalék helyett most 58 százalékuk látja esélyét egy választási győzelemnek).

A korábban SZDSZ-re szavazók egy része eltávolodott a párttól, az ott maradók viszont a "dolgok állását" illetően meglehetősen szkeptikusakká váltak. Májusban még kétharmaduk gondolta úgy, hogy jó irányba halad az ország, most viszont 48 százalékuknak ez a véleménye. Ezzel szemben a negatív értékelést megfogalmazók aránya egyötödről egyharmadra bővült.

A kisebb ellenzéki pártok közül az MDF nagyjából tartja táborát (a biztos pártválasztók 4 százaléka támogatja), míg a KDNP továbbra is az észlelhetőség határán található (1 százalék).


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást