Az apa 1 egységet, az anya 0,9-et ér

Infostart
2006. június 26. 16:31
Júliustól a rendszeres szociális segély családi alapú támogatássá alakul át. Az új rendszerben a juttatás megállapításánál az eltartott gyermekek számát is figyelembe veszik. Veres Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese közölte: a jogosultság feltétele az, hogy a családban az egy főre jutó jövedelem ne érje el a mindenkori nyugdíjminimum 90 százalékát. Hozzátette: a támogatást a rendszeres szociális segélyben részesülők és az egészségkárosodottak igényelhetik.

A szociális segélyezési rendszerben új fogalom jelenik meg: a fogyasztási egység. Ennek segítségével számolják ki, mennyi kell ahhoz, hogy egy család meg tudjon élni, majd ez utóbbit vetik össze a család tényleges jövedelmével.

Veres Gábor főosztályvezető-helyettes az új számítási rendszert egy háromtagú család példáján mutatta be, ahol egy gyerek van, az apa nem dolgozik, az anya pedig gyesen van.

Apa: 1 egység, anya: 0,9 egység, gyerek: 0,8 egység

Ebben az esetben az apa 1, az anyuka 0,9, a gyerek pedig 0,8 egységnek felel meg. A család fogyasztási egysége tehát 2,7.

A család jövedelme áll az anya gyeséből, ami 23.607 forint, illetve a családi pótlékból, ami 11.000 forint. Ez összesen mintegy 34.600 forintot jelent.

A megélhetésükhöz szükséges összeget a nyugdíjminimumból számolják ki: ennek a 90 százalékát (23.220 forintot) szorozzák meg a fogyasztási egységgel, vagyis a példa-családnál a 2,7-tel.

A végösszeg 62.694 forint. Veres Gábor szerint "ez az a jövedelem amiből feltételezések szerint ez a család meg tudna élni".

A rendszeres szociális segély ezen összeg és a család jövedelmének a különbözete, vagyis jelen esetben mintegy 28 ezer forint.

Biztosabb megélhetés

A szociális tárca illetékese szerint az új rendszer nemcsak azért jobb a korábbinál, mert találkozik a családtámogatási rendszerrel, hanem azért is, mert biztosabb megélhetést fog nyújtani, mint az eddig folyósított fix összegű segély.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást