A heroin megy, a kokain jön, a marihuána marad

Infostart
2006. június 26. 17:55
Magyarországon egyre csökken a heroin népszerűsége, nő azonban a kokaint és a marihuánát fogyasztók száma - mondta az InfoRádióban Funk Sándor addiktológus. A Nyírő Gyula kórház főorvosa szerint a kábítószert kipróbálók és használók száma is lassan, de biztosan nő Magyarországon.

A legelterjedtebb drog Magyarországon a marihuána: különböző arányban persze, de a középiskolásoktól egészen a 40-50 éves korosztályig fogyasztják - mondta Funk Sándor.

Az addiktológus szerint az úgynevezett diszkódrogok, vagyis a speed és az ecstasy elsősorban a "diszkókorosztály" körében népszerű, és határozott hangsúlyeltolódást látni a herointól a kokain felé, amelyből valószínűleg egyre több jön be az országba.

A kokaint főleg a jól keresők használják

A kokain - amelyet elsősorban a 30-40 év körüli, jól keresők használják - rendkívül intenzív élményt biztosít, olyat, amit más módon nehéz volna elérni - mondja Funk Sándor, aki szerint a kokain-fogyasztók elsősorban sikereiket, sikerélményeiket pótolják, vagy egészítik ki a droggal.

Az addiktológus szerint ez az az élmény amiért egyre több ember vállalja, hogy kifizeti a kokain magas árát, illetve vállalja a rendőrségi eljárás kockázatát is.

Több információ, jobb döntés?

A rendőrség továbbra is megelőzésre és a fiatalokra koncentrál - mondta az InfoRádióban Csendes László, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője.

Hiszünk abban, hogy a fiatalok többségében azért nyúlnak a kábítószerekhez, mert nincs kellő ismeretük azok hatásairól és lehetséges következményeiről - hangsúlyozta Csendes László. Hozzátette: úgy vélik, minél több hiteles információ jut el a fiatalokhoz, annál jobb pozícióból hozhatják meg döntésüket.

Az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője szerint arra is szükséges van, hogy a szülők és a pedagógusok is több információval rendelkezzenek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csendes László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Funk Sándor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást