Törvénytelenül emelik áraikat az utazási irodák

Infostart
2006. június 23. 07:06
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szerint törvénytelenséget követnek el az utazási irodák akkor, amikor a szerződés megkötése után, de kevesebb mint 20 nappal az utazás előtt árat emelnek. A nyaralási főszezon közeledtével ez különösen aggasztó jelenség a szervezet szerint.

A Magyar Nemzetben olvashatnak arról, hogy a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szerint jogtalanul vesznek ki pénzt az emberek zsebéből azok az utazási irodák, amelyek a szerződés megkötése után, de kevesebb mint 20 nappal az utazás előtt árat emelnek. A szervezet úgy véli: az utóbbi időben megszaporodtak az ilyen áremelések, és a főszezon közeledtével ez különösen aggályos. Az irodák sokszor kerozindíj bevezetésével indokolták díjaik módosítását, ez azonban a jogszabályok alapján nem lehetséges.

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy feketelistát készítenek a fogyasztóvédelmi egyesületek azokról a kereskedőkről, amelyek megkárosítják a vásárlókat, és hibáikat az illetékes szervek elmarasztalása ellenére sem korrigálják. Nem tartja rossz ötletnek a kezdeményezést Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, aki ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a lista torz képet adhat a cégekről, hiszen sok szabálytalanság soha nem derül ki.

Az index szerint az új oktatási miniszter nem indít vizsgálatot amiatt, hogy az ELTE és a DOTE informatikai közbeszerzésének kiírásában a későbbi nyertesek is közreműködtek, ellenben a közbeszerzési szabályok áttekintését ígérte, noha azok most sem teszik lehetővé az ehhez hasonló visszaéléséket. A Gazdasági Versenyhivatal, amely megbírságolta a kartellező cégeket, az IBM-et, az SAP-t és az ISH-t, fontolgatja, hogy feljelentést tegyen az ügyben.

Lebukott a "kokainkirály" - írja a Népszabadság. Pintér Sándor volt belügyminiszter még főhadnagy korában kezdte üldözi a kokainkirályként emlegetett férfit, aki most ismét rajtaveszetett. Az utóbbi 10 évben négy eljárás indult ellene drogkereskedelem miatt, de máig sem sikerült elítélni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást