Magyar máj külföldi betegben

InfoRádió / MTI
2006. június 23. 15:14
A Magyar Szervátültetettek Szövetsége változatlanul támogatja a magyar klinikai halott betegekből kioperált szervek külföldi felhasználását, de csak akkor, ha azokat Magyarországon egyik beteg sem tudja befogadni.

A szervezet közleményében az áll, hogy ezzel egyrészről a külhoni betegek életkilátásait lehet növelni, másrészről így az itthoniak is kaphatnak szerveket külföldről.

Az állásfoglalás az is szerepel, hogy a Hungarotransplant Kht. működése nyomán növekedett a szervátültetések száma: így például a veseátültetések száma 259-ről 300-ra emelkedett.

A közlemény szerint a kht. léte megkérdőjelezhetetlen.

Június 19-én Molnár Lajos egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az Egészségügyi Minisztérium feljelentést tett a szervátültetésekkel kapcsolatos szabálytalanságok kiderítésére, mert olyan információk jutottak a tárca birtokába, amelyek az átültetések során elkövetett eljárásbeli szabálytalanságokra utalnak.

A tárca vezetője szerint külföldi orvoscsoportok több magyarországi kórházban szerveket vettek ki klinikai halottakból, majd a szerveket külföldön ültették be.

Molnár Lajos hangsúylozta, hogy az eljárás szakmailag helyes volt, de a szigorú jogszabályi előírásokat nem tartották be, valamint a műtéteket olyan külföldi orvoscsoportok végezték, amelyek nem voltak jogosultak ilyen beavatkozást elvégezni.

A miniszter a feljelentéssel egyidejűleg - amíg nem tisztázzák a történteket - a Hungarotransplant Kht. vezetőjét  felmentette a munkavégzés alól.

A bejelentés után két nappal nyomozást rendelt el a rendőrség a szervátültetésekkel kapcsolatos szabálytalanságok miatt tett feljelentés alapján - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője.

A rendőrség emberi test tiltott felhasználása bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indított eljárást - mondta akkor Horváczy Emese.

Hozzátette, hogy az eljárás keretében soron kívül lefoglalták az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokat, és megkezdték a tanúk kihallgatását.

Jelenleg Magyarország nem tagja egyetlen nemzetközi transzplantációt koordináló szervezetnek sem, bár a minisztérium már folytatott tárgyalásokat az Eurotransplanttal, amely  összefogja a tagországok - Németország, Ausztria, Szlovénia és a Benelux-államok - szervadományozásait.

Ha Magyarország csatlakozik ezen szervezethez, a viszonosság elve érvényesül, tehát ha például Magyarország egy beültethető májat ad külföldre, akkor szintén májat kell a befogadó országnak adnia.