Elszámolta magát a magyar kormány?

Infostart
2006. június 23. 10:11
A német lapok szinte kivétel nélkül beszámolnak Bush amerikai elnök budapesti látogatásáról. A kommentárok vezérfonala az, hogy a rövid budapesti kitérő kanosszajárásnak tekinthető, amellyel Bush megkövette a magyarokat az Egyesült Államok 1956-os tétlenségéért.

A német újságok tudósításukhoz általában még fényképet is közölnek az amerikai elnök budapesti útjáról - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

A tényszerű beszámoló mellett a Süddeutsche Zeitung hosszabb kommentárjának már címe is sokat mondó: az amerikai elnököt Budapesten emlékeztették Washington dicstelen szerepére az 1956-os forradalom során.

Elszámolta magát a magyar kormány?

A szerző emlékeztet arra, hogy az amerikaiak által pénzelt Szabad Európa Rádió Münchenből segítséget ígért a felkelőknek, holott ez valójában meg sem fordult a washingtoni vezetők fejében, de még az sem, hogy mérsékletre intsék Moszkvát a forradalom véres eltiprásában.

A jelenre térve a Süddeutsche Zeitung kommentátora felteszi a kérdést, hogy a magyar kormány miért küldött katonákat Irakba. Alighanem elszámolta magát, akárcsak a kétes hírű taszári kiképzőtáborral.

Sólyom László államelnök viszont nem állhatta meg, hogy ne figyelmeztesse vendégét a guantanamói törvénytelenségekre, illetve arra, hogy Magyarországon a Guantanamó a gulágot idézi.

Nem kért bocsánatot

A Spiegel kommentárja is az 50 évvel ezelőtti eseményekből indul ki és idézi az amerikai elnököt, aki az 56-os forradalmat az iraki nép most folyó szabadságharcához hasonlította és ezzel érvelve szállt síkra a Washington által kezdeményezett katonai beavatkozás támogatása mellett.

A lap rámutat arra, hogy Budapesten sokan elvárták volna a bocsánatkérést Washington 56-os szégyenteljes magatartásáért, de Bush ezt a témát egyszerűen elkerülte.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást