Az ország ötöde erdő lesz - ha el nem lopják

Infostart
2006. június 22. 05:10
Az idén meghaladja a kétmillió hektárt a magyarországi erdők nagysága, így az ország húsz százalékán lesz erdő - mondta az InfoRádiónak a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője.

Klemencsics András közölte: Brüsszelben a napokban hozták nyilvánosságra az Európai Unió Erdészeti Cselekvési Tervét, amelynek alapján több támogatást igényelhető a magyarországi erdőkre.

A cselekvési terv előírja, hogy gondoskodni kell az erdők gazdaságos fenntartásáról, az erdőkből származó hasznot pedig az erdők fenntartására kell fordítani - tette hozzá a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője.

A szakember hangsúlyozta: törekedni kell a biológiai sokféleség megőrzésére, amit segíthet, hogy 650 ezer hektár magyar erdőt jelöltek ki Natura 2000 természetvédelmi területté, ezek közt szerepel az ország valamennyi értékes faállomány-típusa.

Több pénz, több erdő

Klemencsics András elmondta azt is: több támogatásra számíthat az erdők ügye, igényelhető támogatás többi között a mezőgazdasági területek erdősítésére is.

Magyarországon jelenleg 1 millió 983 ezer erdő van, ez 20 százalékos erdősültséget jelent.

A támogatásoknak köszönhetően 600-700 ezer új erdőt telepítenek majd, amire szükség is van, hiszen évente legalább ezer hektár erdőt pusztítanak el a fatolvajok.

Az energiaárak emelkedése valószínűleg nem csökkenti majd az elhordott erdő nagyságát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást