Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tizennégyezres elbocsátás, mégsem fűnyírás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Továbbra is elfogadhatatlannak tartja a közszférában tervezett elbocsátásokat, valamint a foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló jogszabálytervezet több pontját a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkár-jelöltje azt mondta: a 14 ezres elbocsátás nem fűnyíróelven történik.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülése után az általuk kifogásolt elemek közül kiemelte, hogy a végkielégítéseket az új tervezet szerint csak a felmondási idő letelte után, az eddigiekhez képest hat hónappal később fizetnék csak ki.

Szabó Endre a tanács ülésén felvetette azt is, a kormány függessze fel az elbocsátásokat. Ezt azonban a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkár-jelöltje visszautasította.

Baskiné Lipka Gabriella, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke az egyeztetés után arról beszélt: szükség lenne egy olyan tervre, amely rögzíti, mely területeken hány embert kell foglalkoztatni.

Több ember elbocsátásáról még nem döntöttek

Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkár-jelöltje a tanácskozás után az InfoRádióban hangsúlyozta, hogy az elbocsátásoknál nincs szó fűnyíróelvről, mert bizonyos kereteken belül az egyes tárcák maguk dönthetik el, mekkora létszámmal dolgoznak tovább.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a minisztériumoktól 1500, a tárcák háttérintézményeitől és területi szerveitől 12500 alkalmazottat bocsátanak el.

Csizmár Gábor hozzátette: az idei, 14 ezer fős elbocsátáson kívül újabbakról egyelőre nem döntött a kormány.

Tegnap a Fidesz jelezte: azt szeretnék, hogy a kormány intézkedési csomagját követő átalakulás minél kevesebb zökkenővel járjon a köztisztviselők számára.