Le a szinkronizált filmekkel!

Infostart
2006. június 21. 05:06
Magyarországon beszélnek a legkevesebben idegen nyelvet az Európai Unióban - derült ki az Európai Parlament felméréséből. Hegyi Gyula EP-képviselő részben a magyarországi nyelvtanítást okolja, de véleménye szerint hátrányt jelent az is, hogy minden filmet szinkronizálnak.

Az unió 25 tagállama közül a magyarok beszélnek legkevesebben idegen nyelvet.

"Sajnos, még Nagy-Britannia is jobban áll nálunk" - kommentálta a felmérés eredményét Hegyi Gyula, megjegyezve azonban, hogy az anyanyelvükkel is jól elboldoguló britek statisztikáját sokban segíti a rengeteg külföldi bevándorló és menekült, akiknek meg kell tanulniuk az ország nyelvét.

A szocialista EP-képviselő szerint a magyar iskolai nyelvoktatás komoly kívánnivalókat hagy maga után: túl kevés az idegen nyelv tanítására szánt óra, és a nyelvtanárok egy részének nincs az adott nyelvterületen szerzett tapasztalata.

Az is ront a helyzeten, hogy a magyar tévék mindent szinkronizálnak, így nem épülhet be gyerekkortól az idegen nyelv értésének készsége - jegyezte meg Hegyi Gyula.

A felmérés szerint Európában a leggyakrabban beszélt idegen nyelv az angol, ezt követi a német, a francia, az olasz és a spanyol, majd a lengyel, a holland és az orosz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást