Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ha nem megy a légkondi, prémiumot kaphat a buszvezető

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az új budapesti BKV-buszokban és -trolikban be kellene kapcsolni a légkondicionálót, ha kint 25 foknál melegebb van. A társaság prémiumrendszere azonban inkább arra ösztönzi a sofőröket, hogy inkább ne indítsák el a berendezést. Vannak olyan buszok is, amelyeken fűteni kell ilyen melegben ahhoz, hogy ne robbanjon le a jármű - írja az Index.hu.
A jövő hétig titkosak a gázáremelés részletei

Lesz a nyári lakossági gázáremelésben "szociális elem" - értesült a Népszabadság. A kérdésről eddig eltérően vélekedő szocialisták és szabad demokraták megállapodása szerint a kormány augusztus 1-jétől nemcsak a gáz árát emeli - átlagosan 30 százalékkal -, hanem bizonyos mennyiség felett már csak a rászorulóknak teszik lehetővé a kedvezményes gázvásárlást.

Ez vonatkozhat a nagycsaládosokra, a kisnyugdíjasokra, a rokkantakra, a munkanélküliekre vagy az alacsony keresetűekre egyaránt. Ilyen adatokat elsősorban az önkormányzatoknál tartanak nyilván. Január 1-jétől tovább szűkítenék az alanyi jogú kedvezményeket.

A teljesen rászorultsági alapú ellátásra két és fél-három év alatt állnának át. A részletek egyelőre titkosak, a hivatalos bejelentésre jövő hétig várni kell.

Milliárdokat vonnak el a kórházaktól?

Megdöbbentek a kórházigazgatók egy friss kormányrendelet-módosításon - írja a Magyar Nemzet. Szerintük a jogszabály jelentősen csökkenti a fekvőbeteg-ellátó intézmények finanszírozását, holott Molnár Lajos miniszter múlt heti bejelentését éppen ellenkezőleg értelmezték.

Milliárdokat vonnak el havonta a fekvőbeteg-ellátó intézményektől a napokban ismertté vált új finanszírozási szabályokkal. Így várhatóan tovább nő az adósságállományuk - fogalmazott Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

A BKV-sofőrök inkább spórolnak a légkondival?

Az új budapesti BKV-buszokban és -trolikban be kell kapcsolni a légkondicionálót, ha odakint 25 foknál melegebb van. A járművek azonban akkor is elindulhatnak a 60 fokos aszfalton, ha a klíma nem működik bennük - olvasható az Index.hu-n.

A BKV szerint a sofőröknek nem kell takarékoskodniuk a hűtéssel, egy civil szervezet szerint azonban inkább abban érdekeltek, hogy ne kapcsolják be a légkondit, hiszen prémiumot akkor kapnak, ha üzemanyagot takarítanak meg. A légkondicionáló működése pedig 10 százalékkal növeli a buszok fogyasztását. Sőt, némelyik busznak jobb, ha a melegben a fűtést kapcsolják be, egyes típusoknál ugyanis csak így kerülhető el, hogy felforrjon a hűtővíz.

Orosz-magyar gáztároló

Tegnap magyarországi kereskedelmi gáztárolók létesítéséről írt alá előzetes megállapodást Budapesten az orosz Gazprom németországi leánycége, a berlini ZMB GmbH és a Mol Nyrt.

A két társaság egy "study company" létrehozásával indítja meg a közös munkát. Ma a cég vezetői tárgyalnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Kóka János gazdasági miniszterrel - írta a Világgazdaság.

Drágul a politikai reklám

Ha az Országgyűlés elfogadja a pártok működéséről, és gazdálkodásáról szóló, illetve a választási eljárásról szóló törvény módosítását, listaárig drágul a politikai reklám. Ez azt jelenti, hogy a médiatulajdonosok nem adhatják olcsóbban a felületeket, ami az ideihez képest átlagosan háromszoros árat jelent a pártoknak - olvasható a Napi Gazdaságban.

Lassul az ingatlanárak növekedése

Kipukkan a buborék vagy soft-landing, azaz finom leszállás következik? Ez a kérdés fogalmazódik meg a The Economist nemrégiben megjelent globális lakásár indikátora kapcsán, melyből egyértelműen kiderül, hogy a korábbi dinamikus árnövekedés több országban is lassulást mutat - írja a Portfolio.hu.

A jelenség ugyanakkor nem általános: hat nyugat-európai országban gyorsabban nőttek az árak az elmúlt évben, mint az azt megelőző időszakban. A félelmeket elsősorban továbbra is a kamatemelkedési ciklus táplálja.