Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Budapesten az amerikai elnök - képekkel!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Budapestre érkezett szerda este George Bush amerikai elnök, aki egynapos hivatalos látogatást tesz a magyar fővárosban. Az amerikai elnököt és feleségét szállító különrepülőgép, az Air Force One néhány perccel este nyolc óra előtt szállt le a ferihegyi repülőtéren.

Néhány perccel szerda este nyolc óra előtt szállt le a Ferihegyi repülőtéren az amerikai elnök különgépe. Az Air Force One-ból kilépő George Busht és feleségét Göncz Kinga külügyminiszter fogadta.

George Bush csütörtökön kezdi hivatalos programját, amelynek során találkozik Sólyom László köztársasági elnökkel, tárgyal Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, illetve elmondja az Európai Unió és az Egyesült Államok kapcsolatáról szóló beszédét.

George Bush a magyar fővárosba Bécsből érkezett, ahol az Európai Unió és az Egyesült Államok évente tartott csúcstalálkozóján vett részt.

Az amerikai elnököt szállító gépkocsikonvoj útvonalát végig lezárták a forgalom elől. A Ferihegyi repülőtéren is rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, ám az elnöki különgép érkezéséig ez a repülőgépek le- és felszállását nem akadályozta.


A konvoj megérkezik a szállodához (fotó: InfoRádió)
(képgaléria)

Az elnök különgépe, a 29000-es lajstromszámú Boeing 747-200B, amely 1995-től üzemel Air Force One-ként, George Bush elutazásáig a Ferihegyi 2/A terminál legszélső állóhelyén marad.

A különleges intézkedések egyike, hogy amerikai tartálykocsikat használnak ahhoz, hogy üzemanyaggal töltsék fel a gépet.

Vízum, gazdaság és Irak

A vízumügyről, gazdasági kérdésekről és Irakról is tárgyal majd az amerikai elnök Budapesten - közölte Göncz Kinga külügyminiszter a kormányülés után. A látogatás költségeinek nagy részét az amerikaiak fizetik - tette hozzá.

A tárgyalásokon szóba kerülő témákról szólva a külügyminiszter a gazdasági kérdéseket, a további magyarországi befektetéseket, az iraki helyzetet és a vízumügyet említette. Göncz Kinga szerint a vízumügyben érezhető egyfajta nyitottság az amerikaiak részéről.