Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Alkotmánymódosítást kér a kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az önkormányzati rendszer reformját célzó javaslat alkotmányi szintre emeli a régiót, mint önálló területszervezési egységet, és ezzel megalapozza a középszintű közigazgatás átfogó reformját - mondta Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter a Magyar Köztársaság Alkotmányát módosító törvényjavaslat általános vitájában, a parlamentben.

A törvényjavaslat az önkormányzati rendszer reformjára irányul, miközben megőrzi a jelenlegi szabályozás alapvető vonásait - jelentette ki a miniszter.

Hozzátette: az előterjesztés előírja a regionális önkormányzatok létrehozását és a megyei önkormányzatok egyidejű megszüntetését.

A javaslat - a minden települést megillető önkormányzás fenntartása mellett - lehetővé teszi a kötelező önkormányzati társulás előírását - mondta Petrétei József.

Kiemelte: a javaslat legfontosabb eleme a regionális reform alkotmányos alapjainak megteremtése.

Ennek lényege, hogy a közeljövőben ténylegesen elismerhető legyen a régió, mint az állam területi tagozódásának önálló, önkormányzattal is rendelkező szintje - tette hozzá.

A 2006-ban megválasztott megyei önkormányzati képviselők mandátuma a 2009. évi európai parlamenti választás napjáig tartana, és azzal egy időben kerülne sor, első alkalommal, a regionális közgyűlések megválasztására - mondta Petrétei József.

Hangsúlyozta: a javaslat másik eleme a települési önkormányzatok eredményesebb működésének biztosítása.

Az előterjesztés szerint az önkormányzati szerveket - képviselő-testületet és polgármestert - változatlanul, minden település választópolgárai választhatnának.

Az alkotmány azonban lehetővé tenné a törvényalkotás számára egyes önkormányzati feladatok esetében a kötelező társulási feladatellátás előírását, ha valamely közszolgáltatás ellátása ilyen módon hatékonyabban megvalósítható - jelentette ki a miniszter.

A koalíció hajlik az igenre, a Fidesz időt kér

Az MSZP támogatja, az SZDSZ bizonyos módosításokkal elfogadja a javaslatot. A Fidesz szerint túl kevés időt biztosítottak a regionális önkormányzati rendszert megteremtő módosítás megvitatására.

A kormány az alkotmány és az önkormányzatokról szóló törvények módosításával egyértelműen kijelöli, milyen irányban kívánja fejleszteni az önkormányzati rendszert - mondta Jauernik István (MSZP).

A szocialista politikus szerint nem elég, hogy az ellenzék csak bírálja a javaslatot, mivel kétharmados törvényről lévén szó, a kormány- és az ellenzéki pártok felelőssége közös.

Jauernik István elmondta: az előterjesztést a lehető legrövidebb időn belül, július közepén el kell fogadnia a Háznak, mielőtt a köztársasági elnök kiírná az önkormányzati választásokat.

Közölte: az MSZP-frakció a törvényjavaslattal kapcsolatban kész minden kompromisszumra, amely az ország érdekét szolgálja.

Kovács Zoltán (Fidesz) felháborítónak nevezte, hogy az önkormányzati rendszert alapjaiban érintő módosításra összesen hat napot hagynak az Országgyűlésnek.

Az ellenzéki politikus a régiók megalkotásával kapcsolatban azt mondta: a Fidesz szerint a sürgető átalakításra vonatkozó indokok nem állják meg a helyüket, az ezeréves megyerendszert nem lehet néhány nap alatt megszüntetni.

Mint mondta: míg Franciaországban és Olaszországban két évtized alatt alakították ki a régiókat, addig Magyarországon hat nap van erre.

Kovács Zoltán szerint a javaslat súlyosan csorbítja az önkormányzati autonómiát.

Elmondta: pártja nem támogatja, hogy idén hat évre válasszák meg az önkormányzatokat. A Fidesz javaslata az, hogy kettő plusz négy évre válasszák meg a helyi önkormányzatokat, így 2008-ban lennének választások - tette hozzá.

Fodor Gábor (SZDSZ) közölte: pártja bizonyos megszorításokkal támogatja az alkotmánymódosítást.

Mint mondta, az igent frakciója a régiók létrehozásához adja, azt azonban nem tartja helyesnek, hogy 2012-ig válasszák meg a helyi önkormányzatokat.

Hozzátette: az SZDSZ elfogadhatónak tart egy olyan megoldást, miszerint 2009-ben, a regionális önkormányzatok felállásakor, az európai parlamenti választásokkal egy időben választanák meg a helyi önkormányzatok tagjait.

Az MDF és a KDNP ragaszkodik a hagyományokhoz

A KDNP szerint a megyerendszer megszüntetését semmi nem indokolja, és az MDF is a megyerendszer mellett foglalt állást.

Az ezer esztendős megyerendszer a KDNP számára önmagában is nagy fontosságú, alapvető érték - mondta Salamon László (KDNP).

Ez az intézmény elszakíthatatlan része közjogi, közigazgatási hagyományainknak, és elválaszthatatlanul hozzátartozik az ország arculatához - jelentette ki.

Dávid Ibolya, az MDF vezérszónokaként közölte: pártja 16 éve a közel ezeréves megyerendszer mellett állt, és áll ma is.

Mint hangsúlyozta: számos olyan megoldás fogadható el, amely sokkal biztosabb megoldást jelentene, mint amit a kormány javasol: "amputálni 2009-től végérvényesen a megyét".

Az sem fogadható el, hogy az előterjesztés szakít az önkormányzati társulások önkéntességének alapelvével - jelentette ki.

Kiemelte azonban: az MDF támogatni tudja azt a kezdeményezést, hogy a körjegyzőségek erősödjenek, valamint azt, hogy az önkormányzati és az országgyűlési képviselő választások időpontja váljon szét.