Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Stumpf: súlyos vereséget szenvedhetnek a kormánypártok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Századvég Alapítvány elnöke szerint a miniszterelnök az államháztartási hiánnyal összefüggésben tett kijelentésével ellentmondott a pénzügyminiszter ugyanebben a témában tett közlésének. Stumpf István az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: ez váltotta ki a gazdasági élet szereplőinek negatív reakcióit.
"Kibújt a szög a zsákból"

Stumpf István emlékeztetett arra, hogy az idei 350 milliárdos egyensúlyjavítás csak ahhoz elegendő, hogy 8 százalékra szorítsa az államháztartási hiányt.

Szerintem az verte ki a biztosítékot a külföldi befektetőknél, hogy a miniszterelnök ezzel elismerte: lényegesen nagyobb a hiány, mint amit - akár csak két nappal Gyurcsány Ferenc bejelentése előtt is - a pénzügyminiszter prognosztizált - vélekedett a Századvég Alapítvány elnöke.

A politológus hozzátette: a Veres János által hivatalosan hangoztatott 4,6 százalékos hivatalos hiányprognózisához képest mondta azt a miniszterelnök, hogy 350 milliárdos egyensúlyjavítás mellett lesz 8 százalékos a hiány.

Ezzel kibújt a szög a zsákból, kiderült, hogy folyamatosan átverték a külföldi befektetőket és a választópolgárokat, és nem adtak magyarázatot arra, hogy - a választási győzelem akarásán kívül - mi indokolja ezt a radikális változást - hangsúlyozta Stumpf István.

Terepet foglalhat a Fidesz

A Századvég Alapítvány elnöke szerint a kormánynak az az érdeke, hogy minél korábban tartsák az őszi önkormányzati választásokat, amíg a megszorítások hatása még nem érezhető.

Stumpf István szerint arra lehet számítani, hogy a kormánypártoknak csökken a népszerűsége, egyes településeken súlyos vereséget is szenvedhetnek; ha a megszorítások hatása eléri az MSZP tradicionális szavazóbázisát, a nyugdíjasokat és a viszonylag alacsony bérből élőket.

Az Orbán-kormány kancelláriaminisztere úgy vélte, hogy az MSZP és az SZDSZ valószínűleg a nagyvárosokban tudja inkább tartani pozícióját.

Ugyanakkor itt a lehetőség arra, hogy a Fidesz helyi pozíciókat foglaljon - tette hozzá a politológus.

Stumpf István arról is beszélt, hogy a Fidesz több új szereplőt akar behozni az önkormányzatokba, és - a helyi politikát kiképzőterepként használva - hosszabb távon a parlamenti politikába is.