eur:
393.44
usd:
368.32
bux:
65983.33
2024. április 24. szerda György

Stumpf: súlyos vereséget szenvedhetnek a kormánypártok

A Századvég Alapítvány elnöke szerint a miniszterelnök az államháztartási hiánnyal összefüggésben tett kijelentésével ellentmondott a pénzügyminiszter ugyanebben a témában tett közlésének. Stumpf István az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: ez váltotta ki a gazdasági élet szereplőinek negatív reakcióit.

"Kibújt a szög a zsákból"

Stumpf István emlékeztetett arra, hogy az idei 350 milliárdos egyensúlyjavítás csak ahhoz elegendő, hogy 8 százalékra szorítsa az államháztartási hiányt.

Szerintem az verte ki a biztosítékot a külföldi befektetőknél, hogy a miniszterelnök ezzel elismerte: lényegesen nagyobb a hiány, mint amit - akár csak két nappal Gyurcsány Ferenc bejelentése előtt is - a pénzügyminiszter prognosztizált - vélekedett a Századvég Alapítvány elnöke.

A politológus hozzátette: a Veres János által hivatalosan hangoztatott 4,6 százalékos hivatalos hiányprognózisához képest mondta azt a miniszterelnök, hogy 350 milliárdos egyensúlyjavítás mellett lesz 8 százalékos a hiány.

Ezzel kibújt a szög a zsákból, kiderült, hogy folyamatosan átverték a külföldi befektetőket és a választópolgárokat, és nem adtak magyarázatot arra, hogy - a választási győzelem akarásán kívül - mi indokolja ezt a radikális változást - hangsúlyozta Stumpf István.

Terepet foglalhat a Fidesz

A Századvég Alapítvány elnöke szerint a kormánynak az az érdeke, hogy minél korábban tartsák az őszi önkormányzati választásokat, amíg a megszorítások hatása még nem érezhető.

Stumpf István szerint arra lehet számítani, hogy a kormánypártoknak csökken a népszerűsége, egyes településeken súlyos vereséget is szenvedhetnek; ha a megszorítások hatása eléri az MSZP tradicionális szavazóbázisát, a nyugdíjasokat és a viszonylag alacsony bérből élőket.

Az Orbán-kormány kancelláriaminisztere úgy vélte, hogy az MSZP és az SZDSZ valószínűleg a nagyvárosokban tudja inkább tartani pozícióját.

Ugyanakkor itt a lehetőség arra, hogy a Fidesz helyi pozíciókat foglaljon - tette hozzá a politológus.

Stumpf István arról is beszélt, hogy a Fidesz több új szereplőt akar behozni az önkormányzatokba, és - a helyi politikát kiképzőterepként használva - hosszabb távon a parlamenti politikába is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×