Gyurcsány: ide figyelj angyalom...ne fenyegetőzzél!

InfoRádió / MTI
2006. június 20. 08:07
Nem lehet halogatni az eladósodott állam rendbetételét, ez előfeltétele a reformok elindításának - mondta a miniszterelnök a közszolgálati rádióban. Gyurcsány Ferenc megvédte az Országos Érdekegyeztető Tanácson tett, sokat bírált kijelentéseit.

Az eladósodott államot egy picikét rendbe kell tenni, enélkül nem lehet végrehajtani a tervezett változásokat, mint amilyen a nyugdíjkorrekciós program, az egészségügy átalakítása, a közlekedés fejlesztése - jelentette ki a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint választani kell a még egy évig tartó spórolás és az öt-hat éve halasztott változások további halogatása mellett.

Én nem akarom húzni-halasztani - mondta a kormányfő, aki szerint idén még nőnek a jövedelmek, jövőre pedig legfeljebb egy-két százalékkal csökkennek majd.

Ez egy építkező program, amelynek az elején sajnos kicsit spórolnunk kell, mert gyorsabban szaladtunk mint amennyire bírjuk - tette hozzá.

Arra az ellenzéki kritikára, miszerint a kormány az aktívakat terheli a következő időszakban, a miniszterelnök úgy reagált: ez természetes, mert nem lehet a nyugdíjasoktól, a gyerekektől, a gyesen lévőktől elvenni.

"Szenvedéllyel, eltökélten, önérzetesen"

Az Országos Érdekegyeztető Tanácson tett, sokak által bírált kijelentésévek kapcsolatban, miszerint "el lehet menni Szlovákiába", Gyurcsány Ferenc azt mondta: az ilyen zsarolásra szenvedélyesen és önérzetesen kell válaszolni.

A kormányfő egy családi párhuzammal kívánta érzékeltetni a helyzetet.

"Ha egy házaspár veszekszik, és a férj azt mondja a feleségnek: ide figyelj angyalom, (...) ha nekem továbbra is ilyen sok pénzt kell keresnem, (...), mert itt vannak ezek a porontyok, akkor tudod mit, én inkább a harmadik szomszédasszonnyal élnék együtt, mert ő megelégszik kevesebbel, akkor az asszony erre felháborodva és önérzetesen azt mondhatja: ha neked ennyi a család (...), akkor ne fenyegetőzzél, akkor ott a szomszédasszony.

Nem szabad zsarolni az országot

A miniszterelnök szerint ehhez hasonló a helyzet, amikor egy Magyarországon működő vállalkozás azzal fenyegetőzik, hogy a kedvezőbb feltételek miatt máshol akar adózni.

Nem szabad azzal zsarolni az országot, hogy el fogunk menni - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: mindig szenvedélyesen, eltökélten és önérzetesen vissza fogja utasítani a zsarolást.

A kormányfő úgy látja, hogy ebben az ügyben nincsen helye száraz, kimért mondatoknak, csak szenvedélynek.

Ez a mi hazánk, és akkor is a mi hazánk, ha itt 4 százalékkal felemelik az adót - hangoztatta a miniszterelnök.