Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szabálytalan szervkivételek a magyar kórházakban?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól a Hungarotransplant Kht. igazgatóját Molnár Lajos egészségügyi miniszter.

Feljelentést tett a szervátültetésekkel összefüggésben az Hungarotranszplant Kht-nál történt szabálytalanságok kiderítésére az Egészségügyi Minisztérium.

A tárca vezetője az ügy tisztázásáig azonnali hatállyal felmentette Borsi Józsefet, a cég igazgatóját.

A tárca vezetője közölte: a még Rácz Jenő által indított vizsgálat során olyan információk jutottak a minisztérium birtokába, amelyek szerint külföldi orvoscsoportok szerveket vettek ki klinikai halottakból magyarországi kórházakban.

A kivett szerveket a határon túl használták fel, ha nem volt olyan magyar beteg, akibe beültethetők lettek volna.

Ezek a orvoscsoportok nem rendelkeztek a megfelelő engedélyekkel - tette hozzá.

Pénzkezelési gondok

Molnár Lajos hangsúlyozta: szervkereskedelem gyanúja nem merült fel, pénzkezeléssel összefüggő gondok viszont igen a Hungarotransplantnál.

Az egészségügyi miniszter feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon.

A miniszter a további vizsgálatok lefolytatásával és ellenőrzésével Sótonyi Pétert, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke bízta meg.

Az ő feladata lesz az is, hogy javaslatot tegyen a szervkivételi-, és szervátültetési redszer működésének javítására, hogy megszűnjenek az időigényes egyedi döntések, és lehetőséget teremtsenek a nemzetközileg szabályozott, gyors eljárásra.

Borsi szerint minden szabályosan történt

A Hungarotransplant Kht. felmentett igazgatója nem tartja jogosnak az eltávolítását.

A vizsgálat tisztázza majd ezt a helyzetet, biztos vagyok abban, hogy ennek során mindent rendben találnak majd - hangsúlyozta Borsi József.

A szakember hozzátette: az egész világon nagyon súlyos a szervhiány, számos esetben azonban nem ültetik be a megfelelő szerveket, mert például egy országon belül nincs olyan ember, akibe be lehetne ültetni.

Ezért kezdeményeztük, hogy ilyen esetekben a szerveket felajánlhassuk az Eurotransplantnak, és valamennyi esetben - idén kilenc alkalommal - az Egészségügyi Minisztérium tudtával és jóváhagyásával jártunkk el - fejtette ki Borsi József.

A Hungarotransplant felmentett igazgatója hozzáfűzte: minden egyes esetben egyedi módon jártak el, a megfelelő engedélyek birtokában; amivel 17 életet mentettek meg.

Borsi József cáfolta azokat a híreket, hogy Magyarországon külföldi orvoscsoportok végeztek volna transzplantációt, megfelelő jogosítvány nélkül.

Zűrzavart okoz a vizsgálat?

A Hungarotranszplant ügyvezetőjének leváltása zűrzavart okoz és csökkentheti a szervátültetések számát, ami emberéletekbe kerülhet - mondta az InfoRádiónak a Transzplantációs Alapítvány elnöke.

Szalamanov Zsuzsa elmondta: az elmúlt évben nagymértékben emelkedett a donorok száma, de ezt nem követte a szervátültetések számának növekedése, ez azonban nem a Hungarotranszplant hibája.

A Hungarotranszplant munkájával elégedettek vagyunk, tavaly is kiemelkedő munkát végeztek. Nem az ő hibájuk, hogy a 180  szívdonorhoz képest csak 10 szívátültetést hajtottak végre - hangsúlyozta a civil szervezet elnöke.

Szalamanov Zsuzsa szerint sok kardiológus addig kezeli a beteget, amíg meg nem hal, és nem tájékoztatja arról, hogy egy átültetéssel megmenthető lenne.