Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pénz az államkincstárban, de nem fizetnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az a per, amelyben egy magánszemély perli az államot a svájci \"alvószámlák ügyében\". A folyamatot egy neve elhallgatását kérő pécsi egyetemi tanár indította el, miután évek óta hiába várja, hogy örökségét kifizessék neki.

Az örökség megvan, a kifizetését is ígérgetik, ám mégsem történik semmi évek óta - így összegezhető a helyzet a svájci "alvószámlák" ügyében, ami miatt most bírósági eljárás is indult. Egy pécsi egyetemi tanár perelte be a magyar államot, amiért az nem fizeti ki örökségét.

A neve elhallgatását kérő férfi nagyapjának testvére még a második világháború előtt számlát nyitott Svájcban. Nem élte túl a holokausztot, így a bankbetétjén 1945 után nem volt mozgás.

Megvan a pénz, a KVI mégsem fizet

2001-ben az alpesi ország Bankárszövetsége közzé tett egy 21 ezer nevet tartalmazó jegyzéket, amelyen az alvószámlák tulajdonosai voltak. A pécsi tanár azt mondja: mintegy 37-re tehető azoknak a magyaroknak a száma, akiknek a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak ki kellene fizetnie az örökséget. Összesen mintegy 50 millió forintról van szó.

Korábban a KVI megbízásából egy budapesti ügyvédi iroda összeírta a számlatulajdonosok, vagy azok örököseinek névsorát. Ám mindezidáig semmi sem történt. A pénz megvan az államkincstárban, ám a KVI jogszabályi hiányosságra hivatkozva nem fizet.