Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egészségügyi tervek: üvegfalú minisztérium és a hálapénz vége

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak a szakorvosi ellátásra vonatkozik a legalább öt perces vizsgálat - közölte az egészségügyi miniszter. Molnár Lajos az InfoRádióban elmondta: az egészségbiztosítási rendszer átalakításától a hálapénz megszűnését várják. A reformra egy hatékonyabb, kisebb méretű és költségvetésű, \"üvegfalú\" minisztériummal készülnek.

A minőségi betegellátás érdekében van szükség a minimum öt perces ellátásra - hangsúlyozta Molnár Lajos az InfoRádióban, de hozzátette, hogy ez csak a szakorvosi ellátásra vonatkozik.

Az egészségügyi miniszter erről azután beszélt, hogy a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciója technikailag kivitelezhetetlennek nevezte az új elképzelést és úgy vélte: a betegellátás rovására megy, ha az orvosoknak legalább öt percet kell szánniuk egy-egy betegre.

A kormány csütörtökön döntött úgy: július 1-jétől az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem fizet az öt percnél rövidebb ellátások után.

Vége a hálapénznek?

A hálapénz megszűnését az új tárcavezető az egészségbiztosítási rendszer átalakításától várja. Molnár Lajos szerint az egészségügyi reform keretében ugyanis a kormány elhatározott szándéka, hogy biztosítási rendszert alakít ki Magyarországon.

A hálapénz akkor jelent meg, amikor az ötvenes években szétverték, államosították a biztosítási rendszert. Ha most ismét kialakul egy biztosítási rendszer, akkor megszűnik a hálapénz - vélekedett Molnár Lajos.

"Üvegfalú" minisztériumot szeretne Molnár Lajos

Az egészségügyi miniszter az üvegzseb-törvényre utalva "üvegfalú" minisztériumot akar, amely nyilvánosan és hatékonyan működik.

Molnár Lajos szerint a minisztérium kisebb, a költségvetése kevesebb lesz, a gépkocsik felét eladják, a mobiltelefonok nagy részét megszüntetik.

Az átalakult minisztériumban a tárcavezető mellett egy államtitkár és három szakállamtitkár lesz, és a jelenleginél kevesebb alkalmazott.

Az elbocsátásoknál sok szempontot figyelembe vesznek majd - hangsúlyozta Molnár Lajos, hozzátéve: mivel az alkalmazottak többségét nem ismeri, a régi munkatársakvéleményére támaszkodik majd.