Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ötmilliós büntetés az ügyvédi reklámok korlátozásáért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bírósághoz fordul a Magyar Ügyvédi Kamara a Gazdasági Versenyhivatal döntése miatt. A GVH ugyanis ötmillió forintos bírságot szabott ki, mert a kamara szabályzatában korlátozza az ügyvédi tevékenység reklámozását.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz a kamara egyik tagja fordult, miután a Magyar Ügyvédi Kamara egyik szabályzata alapján kevés lehetőségük van az ügyvédeknek tevékenységük reklámozására. A díjak reklámozását és összehasonlítását kifejezetten tiltja a kamara szabályzata.

A Gazdasági Versenyhivatal úgy látja: a kamara versenyszabályokat sértett, ezért ötmillió forintos bírságot szabott ki.

A kamara szerint nem is illetékes a versenyhivatal

A Magyar Ügyvédi Kamara a GVH döntése ellen fellebbez, és a bírósághoz fordul, mivel vitatja a versenyhivatal kompetenciáját az ügyben. A kamara felett ugyanis az igazságügy-miniszter áll, aki korábban elfogadta a vitatott szabályt - mondta az InfoRádióban Bánáti János.

A kamarai elnök szerint egyébként azért nem engedik az ügyvédeknek, hogy hirdessék áraikat, mert nincs két egyforma. Bánáti János azt mondja: ezzel csak az ügyvédeket védik. Ennek ellenére már megkezdték a szabályzat felülvizsgálatát.

EU-konform, vagy nem EU-konform?

Az az ügyvédi iroda, amely a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult azt is kifogásolta beadványában, hogy más európai uniós országokban szélesebb körben engedélyezik az ügyvédek reklámozását.

Bánáti János a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta: az unió elfogadta a szabályzatukat, így az megfelel az uniós előírásoknak.