Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kisállat-útlevél, orvosi igazolás - jó tanácsok a külföldi nyaraláshoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy mennyiségű élelmiszerrel senki se induljon külföldre nyaralni - javasolja a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. A krónikus betegségben szenvedők pedig, ha állandóan gyógyszert szednek, kérjenek igazolást erről háziorvosuktól.

Láthatósági mellény nélkül az utazó el se induljon Ausztriába, az osztrákok ugyanis már azért is bírságolnak, ha az autóban nincs ilyen fényvisszaverő mellény. Olaszországban, Spanyolországban és Horvátországban pedig büntetést fizettetnek az autóssal, ha lakott területen kívül láthatósági mellény nélkül száll ki gépkocsijából.

A nyaralni indulók az unión belül akár a pihenés idejére szükséges élelmiszert is magukkal vihetik. Ám a nem uniós államba készülők jó, ha nem pakolnak fel nagy mennyiségű élelmet - tanácsolja a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. Sipos Jenő az InfoRádiónak elmondta: Horvátországba például tilos házi készítésű, illetve nyers húskészítményeket bevinni.

Cigarettából, alkoholból csak korlátozott mennyiséget

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy noha az unióban megszűntek a vámhatárok, jövedéki termékekből, például cigarettából vagy alkoholból nem szabad korlátlan mennyiséget egyik országból a másikba vinni.

Az általános szabály szerint, 800 szál cigarettát, 90 liter bort, 10 liter égetett szeszt, illetve 110 liter sört szabad egyik tagállamból a másikba átvinni, de az osztrákok például ennél jóval kevesebbet engednek be.

Sipos Jenő elmondta: aki unión kívüli országból érkezik vissza, az 175 euró értékig hozhat be vámmentesen árut, ám a jövedéki termékek itt is külön kategóriába tartoznak.

Háziállatok csak kisállat-útlevéllel utazhatnak

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy aki házikedvencét is szeretné magával vinni nyaralni, mindenképp szerezzen be kutyája, macskája számára kisállat-útlevelet.

Kertai Aurél, a Magyar Orvosi kamara háziorvosi szekciójának elnöke arra hívta föl a figyelmet, hogy a recept-köteles gyógyszert szedők kérjenek igazolást orvosuktól. A szükséges formanyomtatványok az adott ország nagykövetségén szerezhetők be. Szintén a diplomáciai képviseleteken adnak fölvilágosítást arról, milyen gyógyszerek esetében kell az igazolás.