eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Gyurcsány: el lehet menni Szlovákiába!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács csütörtöki ülésén kijelentette: "el lehet menni Szlovákiába, itt lehet hagyni Magyarországot". A kormányfő közölte: Szlovákiában fele annyi a nyugdíj, mint Magyarországon. A szakszervezetek elégedetlenek a bejelentett intézkedésekkel.

Gyurcsány Ferencnek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban elmondott beszéde bírálatokat váltott ki. A Fidesz szerint aggasztó stílusban oktatta ki partnereit.

A miniszterelnöknek a munkaadókhoz és a szakszervezetekhez is volt egy-két kritikus megjegyzése.

"Ha önök azt várják a kormánytól, hogy emelkedjen felül a saját érdekein és ne csak a saját politikai szempontjaival, saját népszerűségével foglalkozzon, akkor én azt mondom, hölgyeim és uraim, hogy a követelmény nemcsak a politikai elittel kapcsolatban fogalmazható meg, hanem mindenkivel szemben" - jelentette ki.

A miniszterelnöknek azonban különösen az a megjegyzése váltott ki nemtetszést, amelyben azt mondta, hogy "el lehet menni Szlovákiába" - ezzel a munkaadóktól hallott bírálatra próbált meg válaszolni.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén a szakszervezetek a bejelentett intézkedések hatástanulmányait hiányolták, míg a munkaadók a tervezett adóemeléseket kritizálták.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök válaszában élesen bírálta a munkaadókat és közölte: akinek nem tetszik, elhagyhatja Magyarországot.

"Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Elégedetlen szakszervezetek

Az ülésen a szakszervezetek többek között azt kifogásolták, hogy a kormány által javasolt áfa, gáz és villamos energia árának emelése miatt jóval nagyobb lesz az infláció, mint amit a munkaadók figyelembe vettek az idei bértárgyalásoknál.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerint a gázár-kompenzáció új rendszerét már az idén ki kellene dolgoznia a kormánynak. Wittich Tamás hozzátette: azt követelik, hogy a három évre szóló minimálbér-emelést, és a minimálbér adómentességét tartsa tiszteletben a kormány.

Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke azt kifogásolta, hogy a tervezett létszámleépítésekről nem az előzetes érdekegyeztetésen, hanem a médiából értesülnek.

Ez a hangnem marad a jövőben is?

A Fidesz erre reagálva megjegyezte: "Gyurcsány Ferenc nem először ajánlja a magyar emberek egy csoportjának a szerinte legegyszerűbb megoldást, az ország elhagyását. Szomorúan látjuk, hogy reformlendületétől megmámorosodva Gyurcsány Ferenc mind többször veszíti el önuralmát, higgadtságát" - szól a legnagyobb ellenzéki párt közleménye.

Szabó Enikő, a Political Capital szakértője szerint is veszélyes lehet a miniszterelnök hangvétele. A beszéd tartalma ugyanis arra utal, hogy a kormányfő reformerként kíván megjelenni, és újat akar mutatni. A megszorításokat is reformkommunikációba fűzi fel, és lehet, hogy a jövőben is ezt a hangnemet fogja alkalmazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×