eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Egy családnak 15 ezer forintjába kerül a Gyurcsány-csomag

Az Index.hu számításai szerint egy átlagos - 2,67 fős, kétkeresős - magyar családnak közel 15 ezer forintjába kerül havonta a bejelentett megszorító csomag. Az InfoRádió a megjelent adatok alapján összeszedte, hogy milyen eddig ismert plusz kiadások és jövedelem kiesések terhelik szeptembertől a családokat, és hasonló eredményre jutott.

Több járulék, kevesebb nettó

Ha szeptembertől az egyéni egészségbiztosítási járulék mértéke 4 százalékról 6 százalékra, a munkavállalói járulék a jelenlegi 1-ről 1,5 százalékra emelkedik, az azt jelenti, hogy a bruttó bérből 2,5 százalékkal kevesebb marad meg. Ez az átlagos magyar keresetek esetében 4293 forint mínuszt jelent havonta.

A kiadási oldalon a legnagyobb tételt az élelmiszerek jelentik, erre megy el az összes költések 24,4 százaléka, azaz, ha a Központi Statisztikai Hivatal által kiadott nettó 112 496 forintos átlagbérrel számolunk 27444 forint. Az élelmiszerek esetében szeptember 1-jétől az addig érvényes 15 százalékos áfa-kulcs 20 százalékra emelkedik. Ez 1050 forinttal emeli a kiadásokat.

Gáz, villany

A gázra átlagosan - azaz arányosan elosztva a fűtési szezonban megemelkedő, nyáron csökkenő költségeket - minden hónapban a kiadások 3,46 százaléka jut, azaz havi 3892 forint. A kormány bejelentése szerint 30 százalékos gázáremelés lesz augusztusban. Ez 1028 forinttal több kiadást jelent havonta.

A villany esetében átlagosan 12 százalékos emelés várható. Mivel ez a tétel a kiadások 4,4 százalékát teszi ki , azaz 4396 forintot, az emelés 507 forintot tesz hozzá a számlához.
Az egyéb kiadások: élvezeti cikkek, szórakozás, színház, mozi átlagosan 1000-1500 forinttal kerül majd többe.

Átlagosan 15.279 forint kiesés

Ha a fenti összegeket összeadjuk, akkor elmondható, hogy egy átlagos keresetű, két fős család a tervezett megszorítások miatt 15.297 forintot veszít el havonta. Ezek az összegek természetesen változhatnak abban az esetben, ha valaki az egyes tételekért többet fizet, mint amivel számoltunk.

Az Index.hu kalkulátort is készített cikkéhez, így aki pontosan szeretné tudni, hogy mennyi pénze bánja majd a kiigazító lépéseket, ott kiszámolhatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×