Budapestet is ellepték a csúszómászók

Infostart
2006. június 15. 10:16
Idén a fővárosban is elszaporodtak a csigák - mondta az InfoRádiónak Benécsné Bárdi Gabriella, a fővárosi növény- és talajvédelmi szolgálat igazgatója. Budapesten elsősorban az éticsigákból van rengeteg.

A csapadékos időjárás miatt már tavaly is, idén pedig még inkább elszaporodtak a csigák Budapesten és környékén - mondta a fővárosi növény- és talajvédelmi szolgálat igazgatója.

Benécsné Bárdi Gabriella hozzátette: a csúszómászók egyre nagyobb gondot okoznak a zöldségtermelőknek, mert a kiskertekben szabadon növő, valamint a fóliákban és üvegházakban lévő növényekben is kárt tesznek.

A csigák ellen védelmet nyújt, ha a tulajdonosok oltatlan mészporral vagy műtrágyával szórják körbe az ágyásokat.

Budapesten a nagyobb egybefüggő zöldterületeken, vizes élőhelyeken találhatók különösen nagy számban a csigák, például a XVII. és XXIII. kerület egyes részein.

A fővárosban a spanyolcsiga viszonylag ritka, sokkal több az éti- és a pannon csiga.

Exportcsiga

A fővárosi növény- és talajvédelmi szolgálat igazgatója kitért arra is, hogy tavaly növelték a Magyarországról kivihető éticsiga mennyiségét.

Az átvevőhelyeken 80-100 forintot fizetnek egy kiló csigáért. A gyűjtési időszak minden évben áprilistól június 15-ig tart, ezután már tilos csigát gyűjteni és értékesíteni.

Az összegyűjtött csigákat elsősorban Franciaországba, Belgiumba és Hollandiába viszik, étkezési célra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást