Az ügyvédek és a verseny

InfoRádió / MTI
2006. június 15. 14:48
A Magyar Ügyvédi Kamara úgy véli, hogy a versenyszabályok nem alkalmazhatóak az ügyvédi tevékenységre, ezért a testület nem ért egyet a Gazdasági Versenyhivatal határozatával, amely szerint versenyt sért a kamara, amikor korlátozza az ügyvédek reklámtevékenységét - közölte a testület elnöke.

Bánáti János elmondta: az ügyvédi tevékenység speciális, döntően a bizalomra épülő szolgálat, ahol az ügyvéd nem egy eredmény elérésére vállalkozik, csak arra vállalhat kötelezettséget, hogy a legjobb tudása szerint jár el, így ezen a területen nem alkalmazhatóak a gazdasági szférára vonatkozó versenyszabályok.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke hozzátette azt is, hogy az ügyek sokfélesége miatt kivitelezhetetlennek tartja, hogy szabott, illetve fiksz árakat hirdessenek és alkalmazzanak az ügyvédek.

A versenyhivatal szerdai határozata szerint a kamara etikai szabályzatának az ügyvédek reklámozási gyakorlatára vonatkozó egyes rendelkezései, valamint az ügyvédek internetes honlapjának tartalmát meghatározó állásfoglalásának egyes pontjai a magyar és a közösségi versenyjogba ütközik.