Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szocialisták egy kis türelmet kérnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy adjon tájékoztatást az egészségügyben tervezett intézkedésekről. Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke türelmet kért.

Mikola István, a parlament egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke szerint a kormányprogramból nem lehet megtudni, hogy pontosan milyen megszigorítások lesznek, és ezek miként érintik majd a lakosságot.

Mikola István hangsúlyozta: a párt örül a kormány megújító törekvéseinek, azonban hiányolja az őszinteséget az egészségügyi reformból, egyrészt mert a kormány nem néz szembe a valóságos helyzettel, másrészt mert az új miniszter bejelentéseiből és a kabinet kommunikációjából nem derül ki, hogy a reformelképzelések pontosan mire irányulnak és kiket érintenek majd.

"Egy kis türelmet" kér Kökény Mihály

Az egészségügyi bizottság szocialista elnöke szerint azonban a kormány egyértelművé tette: a magán és közfelelősség tisztázásával az OEP-et át kell alakítani egy olyan intézménnyé, amely valódi biztosítóként képes minősíteni a szolgáltatókat, és vásárolni tőlük.

"Egy kis türelememmel kellene lennie Mikola István úrnak, hogy kiderüljenek a konkrét részletek, a törvényjavaslatok, hiszen csak 3 napja van hivatalban a kormány" - reagált az InfoRádióban Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke.


Több biztosító vagy egy?


A legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz egészségpolitikusa szerint ellentmondó a kormányprogram, hiszen biztosítási elven alapuló, társadalmi szolidaritást is érvényesítő, a piacon egymással versengő több-biztosítós modellről szól.

Mikola István szerint nem lehetséges, hogy egymással versengő egészségbiztosítók működjenek nemzeti kockázatközösség alapján.

Kökény Mihály szerint azonban egyelőre fel sem lehet tenni azt a kérdést, hogy egy vagy több biztosítós legyen-e a rendszer, hiszen az utóbbinak ma egyszerűen nincsenek meg a feltételei.

Most azokra a törvényjavaslatokra koncentrál a kormány, amelyek a gazdaság, és azon belül az egészségügy pénzügyi alapjainak stabilizálására irányulnak. Ezek az első lépések - hangsúlyozta Kökény Mihály.

Lesz-e vizitdíj?

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke választ vár arra, hogy a tervezett 40 milliárd forintos megszigorítás milyen intézkedéssel jár majd, kell-e számolni a vizit- és a receptdíj bevezetésével.

A recept- illetve vizitdíj bevezetéséről egyelőre nem született döntés, de a kormány gondolkodik rajta - adta meg a választ az InfoRádióban Kökény Mihály.